Datura (Brugmansia suaveolens)

Izbrane rastline odsevajo bledo luno, obenem pa so tudi močno dišeče, da ponoči privabljajo metulje in druge opraševalce. Prva na seznamu je datura: vonj te rastline je izjemno opojen, vendar morate biti pri ravnanju z njo previdni, saj so vsi deli rastline strupeni. Posadite jo nekoliko stran od predelov, kjer običajno sedite in se sproščate. Cvetovi so v odtenkih rdeče, oranžne, rožnate in bele, vsako zimo pa jo morate presaditi, saj mora prezimiti v hiši na toplem.

datura.jpg

Glicinija (Wisteria floribunda)

Večina glicinij je dišečih in imajo močnejši vonj ponoči. Elegantno resasto cvetje visi navzdol; za cvetenje potrebuje polno sonce (več kot šest ur sonca na dan) in globoka plodna tla, ki se ne izsušujejo preveč. Nujno pa potrebuje tudi močno oporo, saj so odrasle rastline precej velike in težke ter težko stojijo same.

Zaluzianskya ovata

Ta roža je nizke rasti, gladka na otip in lepa na pogled; zraven zimzelenih listov se naredijo cvetovi bele barve, za kontrast pa je zunanja stran cveta rdečerožnate barve, ki oddaja začinjen, medu podoben vonj. Je bolj alpska rastline, vendar dobro uspeva tudi v plitvih posodah na vrtu ali terasi. Položite jo na mizo na vrtu, medtem ko cveti, saj ponoči oddaja nežno belo svetlobo. Pozimi je rastlino treba preseliti na toplo.

zalova_2.jpg

Lilija (Lilium Regale)

Lilije preprosto morate imeti, saj oddajajo bogat in sladek vonj poletja predvsem ob večerih. Ta vrsta je čisto bela lilija s posebno močnim vonjem. V tem času je sicer težko dobiti čebulice, vendar pa boste zlahka našli rastline v lončkih, ki se že pripravljajo na cvetenje. Je trajnica, posadite pa jo na sončni meji.

Petunija (Tumbelina)

Petunije so preproste za vzdrževanje. Dišeč vonj oddajajo predvsem ponoči pa tudi čez dan. Vrsta Tumbelina spada med najbolj dišeče, saj oddaja sladek vonj vanilije. Najbolje je, če jih zasadite v viseče košare, in sicer le eno sorto oziroma barvo petunij, in jih obesite v bližini vhodnih vrat.

petunija.JPG

Cvetoči tobak (Nicotiana sylvestris)

Nicotiana je morda še najbolj znana ponoči dišeča rastlina. Hitro raste in ima bele cvetove, ki visijo navzdol. V tem času je najlažje, če kupite majhne rastline in jih zasadite na meji, potem ko ni več nevarnosti pozebe, saj jih morate čez zimo shraniti na toplo.