Perite ponoči

Pralni in sušilni stroj (pa tudi pomivalni) vključite takrat, ko je elektrika cenejša. Lahko tudi ponoči, saj vaša navzočnost ni nujno potrebna, verjetno pa tudi niste ves čas zraven stroja. Velika porabnika energije sta predvsem pralni in pomivalni stroj, ki poleg elektrike porabljata še vodo.

Ne pretiravajte s segrevanjem vode

Pri pralnem stroju največ elektrike porabi ogrevanje vode – kar 80 odstotkov, zato ne perite vsak teden na najvišji temperaturi, če to res ni potrebno. Današnji pralni praški so tako dobri, da večino oblačil lahko operejo že pri tridesetih ali štiridesetih stopinjah. Pranje pri tridesetih stopinjah v primerjavi s pranjem pri štiridesetih prihrani še 40 odstotkov več energije.

laundry_room_cabinets.jpg

Kupite varčno napravo

Veliko boste prihranili, če star stroj zamenjate z varčno napravo. Čeprav varčni aparati niso najbolj poceni, boste vsak mesec privarčevali pri stroških za električno energijo, vložek pa se vam bo razmeroma kmalu povrnil. Posebno moderni stroji imajo veliko različnih programov, s katerimi lahko uravnavate količino vode ali število obratov; zato ni odveč dobro preučiti navodila za delovanje in ugotoviti, kateri program je za vas najustreznejši. Večina oblačil je denimo čistih že po tako imenovanem krajšem programu pranja.

Bobna ne prenapolnite ali ga pustite na pol praznega

Boben vedno popolnoma napolnite, saj se na pol praznega stroja resnično ne splača vključiti. Hkrati pa ni dobro, če je boben prenapolnjen, saj bo stroj porabil več elektrike, perilo pa bo slabše opral. Koliko perila lahko opere vaš stroj, mora biti  jasno zapisano v navodilih za uporabo, količina pa ni enaka tisti, ki jo lahko vanj stlačite.

white_laundry_room_design_1_554x452.jpg

Dodajte manj pralnega praška

Poskušajte prati z veliko manj pralnega praška. Ta je namreč danes zelo koncentriran in zato učinkovito deluje že pol manjša količina kot včasih. Manj pralnega praška pa pomeni manj porabljene vode in elektrike, saj ni potrebno toliko izpiranja.