Po zadnjih raziskavah se povprečne cene nepremičnin na Jadranu julija skoraj niso spremenile, medtem ko so se na letni ravni cene znižale za 2,2 odstotka. Počitniške hiše in apartmaji so ohranili enako povprečno ceno kot v juniju, ko je cena na kvadratni meter znašala 1973 evra, niso pa se spremenile niti povprečne cene stanovanjskih hiš, ki znašajo 1560 evrov na kvadratni meter. Cene stanovanj pa so v primerjavi z letom 2010 nižje za 10,3 odstotka in v povprečju dosežejo 1816 evrov na kvadratni meter.

Cenejše nepremičnine ob morju

Vodilne nepremičninske agencije na Hrvaškem so potrdile, da so cene nepremičnin ob morju v zadnjih dveh letih padle za 10 do 30 odstotkov. Kupci iščejo cenovno ugodne možnosti za nakup; glede na to, da je ponudba nepremičnin široka, jih bodo zlahka kupili za nižjo ceno.

kuca_more.jpg

Za zdaj se prodaja nepremičnin še ni povečala, zato bi lahko cene v prihodnosti še naprej padale, kar bi bilo ugodno tudi za vse tuje kupce, ki večinoma prihajajo iz Nemčije, Slovenije, Velike Britanije in skandinavskih držav.

Kje je povpraševanje največje

Edine lokacije, kjer niso zabeležili ekstremnega padca povpraševanja in zato tudi cen, so otok Vis, center Splita, širše območje Rogoznice in polotok Pelješac, trdi Špiro Trgo iz splitske agencije za promet nepremičnin Trgostan.

Po njegovi oceni je otok Hvar zabeležil največji upad prodaje, v glavnem zaradi neprilagodljivosti tamkajšnjih prodajalcev nepremičnin, ki naj bi najslabše reagirali na spremembe na trgu, saj so začeli najkasneje nižati prodajne cene.

Bližina morja

Včasih je pomembno vlogo pri določanju cene nepremičnine igrala oddaljenost od morja: če je bilo morje denimo oddaljeno okoli petsto metrov ali manj, je bila cena neprimerljivo višja od nepremičnine, ki je bila od morja oddaljena za več kot 10 kilometrov. Danes temu ni več tako, saj se za dobro lokacijo šteje tudi tista, ki jo obkroža narava, kjer vlada mir in kjer je kvalitetna infrastruktura, poudarja Azra Pleh iz agencije Tetida s sedežem v Poreču.

terasa_morje.jpg

V Dalmaciji opažajo krizo pri prodaji luksuznih hiš in stanovanj na prenaseljenih območjih. Najmanjši padec pa beležijo pri prodaji kvalitetnih nepremičnin na lokacijah ob morju, ki ne presegajo cene 200.000 evrov, in prodaji kamnitih hiš z vrtom, katerih cena ne presega 100.000 evrov.

Cene stanovanj

Stanovanja na Jadranu so najbolj prodajane nepremičnine, zato ni čudno, da se je njihova cena od začetka leta znižala. Izjema je bil julij, ko so se cene  povečale za 0,5 odstotka, vendar so bile še vedno za dobrih 10 odstotkov nižje kot prejšnje leto. Junijski porast interesa in cen bi lahko pripisali osrednji turistični sezoni, zato bodo cene v prihodnje najverjetneje (še) padale.

Dubrovnik je še naprej mesto z najdražjimi stanovanji na jadranski obali, saj se cene trenutno gibljejo okoli 3277 evrov za kvadratni meter. Sledita mu Split s povprečno ceno 2478 evrov in Zadar s 1890 evri na kvadratni meter. Po drugi strani pa so najcenejša stanovanja na Reki – zanje boste odšeli 1604 evrov − in v Puli, kjer kvadratni meter stane 1567 evrov.