Zaradi čiščenja več astme in alergij

Znanstveniki pravzaprav že dolgo trdijo, da preveč zavzeto čiščenje v naši družbi povzroča čedalje večjo razširjenost astme in alergij. Pravijo namreč, da nekaj izpostavljenosti bakterijam dejansko spodbuja delovanje našega imunskega sistema, ki brez takšne vsakodnevne "telovadbe" premočno reagira, ko se znajde pred nečim malo bolj nenavadnim, toda sicer povsem nedolžnim - denimo cvetnim prahom.

Pretirano čiščenje naj bi dejansko spremenilo naš imunski sistem v šibkejšega, to pa naj bi vplivalo celo na delovanje naših možganov. Med drugim naj bi namreč zmanjšalo proizvodnjo kemičnih snovi v možganih, ki v nas povzročajo občutek sreče – to pa naj bi vodilo v depresijo.

article_0_02e0dcf90000044d_261_468x353.jpg

Več depresivnih v razvitih državah

V razvitih državah sveta je depresija bolj razširjena kot v revnejših. Statistika kaže, da kar eden od desetih Britancev trpi zaradi depresije, v Nigeriji pa naj bi se s to nadlogo spopadal le eden izmed sto državljanov.

Ameriški strokovnjaki so nedavno raziskali, kako takšna preobčutljivost vpliva na možgane, in sicer na skupini 27 bolnikov, ki so se zdravili zaradi hepatitisa C. Ta naj bi namreč povzročil podobne reakcije. Njihovi izsledki pa so pokazali, da slabše delovanje imunskega sistema dejansko lahko poveča tveganje za pojav depresije.