Morda se vam sicer zdi sajenje sadik veliko bolj zanesljiv način, saj lahko rastlino dejansko že vidite, vendar pa se tudi majhnih semen ni treba ustrašiti. Za začetek lahko namreč skalijo že v starih škatlah, ki jih enostavno prekrijete s plastično folijo in postavite na hladilnik.

planting_seeds.jpg

Izberite enoletnice in trajnice

Če želite svoj vrt polepšati s cvetlicami, morate najprej poznati razliko med enoletnicami in trajnicami. Enoletnice so namreč rastline, ki ves svoj življenjski cikel opravijo v eni sezoni oziroma v enem letu. Njihova prednost je, da izredno hitro dozorijo, zato lahko polepšajo naš vrt, medtem ko čakamo, da se prikažejo še trajnice. Trajnice in dvoletnice lahko sicer zasadite naravnost v  vrt, vendar pa jih prvo leto še ne boste videli. Zanimive vrste enoletnic so matijole, spominčice, klarkije in limnantovke, mnoge pa se, preden odmrejo, spet zasadijo kar same. 

Kaj lahko posadimo sedaj?

Prav tako se morate v vrtnem centru pozanimati, katere vrste lahko posadite naravnost na vrt, katere pa morajo najprej vzkliti v zaprtem prostoru. Konec maja lahko denimo naravnost na vrt posadite semena pelargonij, petunij, nedotik, lobelij in mačeh pa tudi ognjiča, sporiša in okrasnega tobaka. Posebno velika semena pa je vseeno priporočljivo pred sejanjem čez noč pustiti v vodi, saj to pripomore k njihovi boljši kalitvi. Zjutraj posadite tista, ki se v vodi niso preveč napela.

chard.jpg

Kako jih posaditi?

Večino semen lahko enostavno potresemo po prsti; le večja semena moramo nekoliko zakopati. Najbolje je slediti navodilom, ki so natisnjena na embalaži.