Izbirajte bolj velike in trpežne rastline

Sicer lahko upate, da vaš pes ne bo prevrnil vsakega manjšega cvetličnega lončka ali stopil na vsako tako skrbno posajeno cvetlično gredico. V resnici pa obstaja precej velika možnost, da se bo to vseeno zgodilo. Ko torej izbirate rastline za svoj vrt, raje izberite nekoliko večje in močnejše vrste, ki jih pasje tačke ne bo mogle takoj povsem uničiti. Dokler ne zrastejo, okoli njih raje postavite mrežo.

Uredite poti

Pravzaprav tako kot ljudje psi radi sledijo potem. Če boste torej po vrtu uredili poti, ki jih bo vaš pes prepoznal kot takšne, jim bo zagotovo sledil in manjkrat zašel med cvetje, posajno ob njih. Da bi jih lažje prepoznal, pa raje izberite trden beton, ne pa denimo pesek, ki ga bo za povrh hotel še prekopati. Če vaš pes kljub takšnemu trudu vseeno še vedno hodi po cvetličnih gredicah, pa se hitro postavite na vse štiri in si svoj svet oglejte še z njegove perspektive. Zelo mogoče je namreč, da ste cvetje posadili tako, da kosmatinec med njim dejansko vidi svojo pot. Če jo odkrijete, postavite nanjo nekaj, kar jo bo presekalo.

landscaping_modern_e1304630853339.jpg

Prepričajte se, da rastline niso strupene

Večina kosmatincev želi prej ali slej kaj žvečiti, zato se bodo lotili okoliških rastlin. Pazite torej, da ne bodo strupene; če pa že so, se vsaj pozanimajte, kako mu lahko, če jih slučajno zaužije, pomagate.

Poskrbite, da bo imel senco tudi pes

V vročih poletnih dneh mora imeti tudi pes prostorček, ki je prijetno hladen. Postavite mu lahko kar pasjo utico. Če ne, pa je zelo verjetno, da si bo senco poiskal sam, vam pa njegova izbira ne bo po godu, saj spet lahko povzroči škodo na vrtu.

sunnypetkennelmed1.jpg

Omejite uporabo kemičnih snovi

Različni kemični pripomočki v vašem vrtu psa ne bodo pokončali, lahko pa mu povzročijo določeno nelagodje. Pes je le veliko bližje tlem kot ljudje,  zato nanj enostavno veliko bolj vplivajo. Za vsak primer zato vedno vrtnarite čim bolj naravno in ekološko; če pa se uporabi kemikalij ne morete izogniti, tisti del vrta vsaj spremenite v nedostopnega za hišne živali.

Vsaj del vrta naj bo travnik

Čeprav nadvse radi vrtnarite, pomislite tudi na srečo svojega psa ter vsaj del vrta pustite travnat. Tu bo pes lahko tekal, kopal luknje v tla in poležaval oziroma počel pač vse, s čimer se psi radi ukvarjajo.