Kaj potrebujete?

Najprej morate vedeti, kakšen material boste sploh prebarvali. Les, plastiko, kovino? Glede na to v prodajalni izberite pravo barvo, pred tem pa na pohištvo nanesite še premaz, ki deluje kot podloga (če barvate navaden les, ga ne potrebujete). Če boste barvali kovino, se prepričajte še, da barva vsebuje tudi zaščito proti rji.

Če boste prebarvali pohištvo, katerega stara barva se že lušči, morate slednjo najprej odstraniti z brusilnim papirjem. Nato pa potrebujete le še čopič in nekaj starih krp, s katerimi boste obrisali umazanijo. Čopič naj bo raje manjši kot večji ter prilagojen vrsti barve, ki jo boste uporabili.

paint_outdoor_furniture2.jpg

Kako izbrati barvo?

Morda niste vedeli, da ultravijolični žarki ne škodijo samo vaši koži, ampak tudi vašemu vrtnemu pohištvu. Zato je priporočljivo tudi za slednjega izbrati barvo, ki vsebuje zaščito proti soncu. Tako bo namreč dlje kljubovala različnim vremenskim razmeram. K temu pa lahko pripomorete tudi tako, da jeseni in pozimi pohištvo pospravite v notranjost.

Barvo lahko izberete tudi glede na končni videz, ki ga želite. Ta je lahko popoln, bleščeč, obrabljen in tako naprej. Barva bo različno delovala tudi, če jo boste nanesli s čopičem ali s sprejem. Le pohištvo iz ratana je priporočljivo prebarvati z razpršilcem.

paint_outdoor_furniture4.jpg

Kako barvati?

Vedno raje nanesite dva tanjša sloja kot enega debelejšega. Tako se bo pohištvo hitreje posušilo pa tudi njegov končni videz bo lepši. Sicer pa sledite navodilom na embalaži in praktično ne morete zgrešiti.

Pohištva ne barvajte, ko je prevroče: ne samo zato, ker se boste počutili neugodno, temveč tudi, ker se bo barva prehitro posušila. Če boste uporabljali barvo v razpršilu, pa ne sme biti niti vetrovno. Ozračje naj ne bo prevlažno, saj se bo sicer barva sušila prepočasi, kar bo morda spet pokvarilo njen videz.