Če je vaš dom poleti na vročem soncu, se zagotovo pregreva, zato je potrebno stalno hlajenje, ker strehe, tlakovane površine in okna absorbirajo sončno energijo. Drevesa, kot so javorji in hrasti, so odlična za naravno ohlajanje doma, saj z zasenčenjem vaše hiše in zmanjšanjem temperature zraka z izhlapevanjem - procesom, v katerem drevesa oddajajo vodno paro, znižujejo temperature okolja.

tree_full.jpg

Prihranek: 25 odstotkov energije

Ameriško ministrstvo za energijo je celo prišlo do ugotovitve, da lahko skrbno umeščena drevesa za hišo zmanjšajo povprečno gospodinjsko porabo energije za 25 odstotkov. Da bi drevesa kar najbolje delovala oziroma hladila, jih morate zasaditi na osrednji del in južno od hiše ali pa v jugozahodnem kotu.

Tako bo listopadno drevo delalo senco pred vročim popoldanskim soncem v poletnih mesecih, medtem ko bodo še vedno prepuščalo dovolj svetlobe in sončne toplote v zimskem času. Okoli doma lahko posadite tudi skupino majhnih dreves, ki zrastejo do osem metrov visoko, vendar velikost in fina tekstura drevesa omogočata prodor kar nekaj sončne svetlobe.

Kako zasaditi drevesa?

Če res želite zmanjšati stroške energije, boste morali posaditi večje drevo, vendar ne čisto zraven hiše, temveč malo bolj stran na dvorišču. Srednje velika drevesa, ki v višino merijo približno 12 metrov, zasadite od 4 do 6 metrov stran od hiše in 10 metrov narazen. Sajenje na tej razdalji namreč zagotavlja, da bo drevo ustvarjalo senco brez nevarnosti, da bi poškodovalo streho ali fasado hiše.

house_with_trees_in_yard.jpg

Velika drevesa lahko hitro prerastejo enonadstropne domove; če pa imate dvonadstropno hišo in si želite, da zraven nje rastejo tista drevesa, ki dosežejo v višino več kot 12 metrov, jih posadite vsaj 10 metrov stran od hiše.

Priporočljivo je sajenje večjih dreves z dolgo življenjsko dobo, ki rastejo zmerno, na primer, vrbe, hrasta, javorja. Najbolje je, da izberete drevo, ki je prilagojeno klimatskim pogojem na vašem območju, odporno na lokalne bolezni in ima dolgo življenjsko dobo.