Klimatske naprave niso ravno prijazne do okolja. Porabljajo fosilna goriva, v ozračje pa spuščajo toplogredne pline. Če vseeno ne morete brez njih, namestite vsaj energetsko varčne modele; sicer pa si oglejte naslednje nasvete.

Ventilator

Namesto klime je veliko bolj varčna namestitev kakovostnega ventilatorja. Temperaturo lahko zniža kar za šest do sedem stopinj, saj povzroči, da zrak kroži, tako pa našim čutom deluje hladnejši. Najbolj uporabni so takšni, ki se pritrdijo na strop, delujejo pa tudi prenosni.

Senčila za okna

Na okna namestite kakovostna senčila v beli barvi, ki bo vročina odbijala stran od hiše. Spustite jih, kadar vanje sveti sonce (na vzhodu in jugu zjutraj, na zahodu pa popoldne). Tako bo tudi delovanje ventilatorja lahko bolj učinkovito.

hunter_douglas_roller_shades.jpg

Proizvedite manj toplote

Vročina ne prihaja le od zunaj, proizvajamo jo tudi v domovanju, ko uporabljamo električne naprave (štedilnik, televizor, svetila). Če uporabljate klimatsko napravo, je izjemno energetsko potratno, če je njen termostat nameščen poleg domačega vira toplote, saj bo vedno delovala močneje, kot je potrebno. Poleg tega se potrudite v domovanju proizvesti čim manj toplote: naprave uporabljajte samo, ko je to res potrebno (televizor naj ne bo prižgan ves dan, pripravljajte obroke, ki jih ni treba skuhati, ugašajte svetila). Občutno razliko povzroči tudi zamenjava običajnih sijalk s fluorescentnimi.

Strateška uporaba rastlin

Če je termostat klimatske naprave v senci sobne rastline, bo porabljala manj elektrike. Prav tako pred okni južne in zahodne strani hiše posadite drevesa, ki ji bodo dajala senco; izogibajte pa se na teh straneh postaviti cementna dvorišča ali skalnate vrtove. Strokovnjaki pravijo, da so soseske, ki so v senci dreves, poleti kar od tri do šest stopinj hladnejše.

apple_tree_in_yard.jpg

Prava streha

Navajeni smo na rdečo oziroma opečnato streho, vendar pa je energetsko najbolj varčna bela, ki odlično odbija sončne žarke. Tako bodo podstrešni prostori neprimerno bolj hladni. Pri tem pa dodatno pomaga tudi kakovostna podstrešna izolacija.