Kofein pripomore k delovanju možganov

Vsi, ki zjutraj najprej popijejo skodelico kave ter šele tako preženejo jutranjo počasnost, ne bodo prav nič presenečeni nad odkritjem nedavne raziskave, da kofein najverjetneje dejansko pripomore k pravilnemu delovanju možganov. Precej dokazov je namreč pokazalo, da ne vpliva samo na boljšo jutranjo učinkovitost, temveč celo zmanjša tveganje za pojav demence, Alzheimerjeve ter Parkinsonove bolezni.

Skupina mednarodnih strokovnjakov je izvedla več študij, ki so raziskale, kako lahko kofein vpliva na možgane ter predvsem, ali jih lahko varuje pred pojavom degenerativnih bolezni. Odkrili so, da kofein dejansko poveča zmožnost pomnjenja ter sposobnost, da končamo zapletene naloge. Zmerno redno uživanje kofeina pa naj bi tudi zaviralo slabšanje kognitivnih sposobnosti, do katerega pride z leti.

coffeecrossword.jpg

Občutek dobre volje, sreče in energije

Druge študije kofeina so pokazale tudi, da povečuje občutek dobre volje, sreče in energije. Po pitju kave smo bolj čuječi, njeni redni uživalci pa naj bi bili tudi bolj družabni. Povečuje celo aerobno vzdržljivost, v telo pa vnese še nekaj blagodejnih antioksidantov. Američani naj bi tako z 1,64 skodelice kave dnevno v telo vnesli kar 1299 miligramov antioksidantov, z bananami pa denimo samo 76 miligramov.

Toda preberemo lahko tudi, da kava zvišuje krvni pritisk, povzroča raka in zmanjšuje količino kalcija v kosteh. Toda dejansko tega ni dokazala še nobena študija. Analize zdravstvenega stanja rednih uživalcev kave niso pokazale neposredne povezave z boleznimi srca in ožilja. Lansko leto pa so raziskovalci tudi poročali, da niso našli povezave s pojavom raka na ledvicah ali trebušni slinavki. Če uživate dovolj kalcija, pa vam tudi ni treba skrbeti, da bo kofein  uničil vaše kosti.