Kam jo posaditi?

Če ste se odločili, da boste nekaj solate pridelali na balkonu, kjer jo boste tudi veliko lažje in hitreje lahko nabrali, morate najprej najti primeren cvetlični lonček pa tudi nekoliko bolj kakovostno prst. Solata potrebuje dovolj prostora, da razprostre svoje korenine; vendar pa lahko dobro uspeva že v posodi, ki meri 15 krat 30 centimetrov. Potrebuje redno zalivanje, saj je voda njena pomembna sestavina, toda ne prenese mokrih korenin. Zato je zanjo primeren glinen lonec, ki ima propustno dno, skozi katerega lahko izpari vsa odvečna voda.

butterhead_lettuce_1.jpg

Kako jo posaditi?

Najboljša prst je tista, ki je prilagojena gojenju solate v cvetličnem lončku, saj je sestavljena tako, da zadrži več vode in ponudi več hranil. Preden solato dejansko posadite, prsti dodajte tudi gnojilo (pri tem upoštevajte navodila na embalaži). Nato se odločite, ali boste solato dejansko posejali ali pa boste le posadili sadike. Slednje morate zakopati še kakšnega pol centimetra globlje kot na vrtu, med njimi pa naj bo 15 do 30 centimetrov prostora. Seme potisnite malo bolj kot centimeter globoko, med njimi pa naj bo 10 do 30 centimetrov prostora. Vrste listnate solate so lahko bolj skupaj kot pa vrste glavnate. Priporočamo vam tudi, da izberete vrste, ki bodo spet zrasle, ko jih boste porezali.

lettuce_in_blue_pot_003.JPG

Kako zanjo skrbeti?

Solato redno zalivajte, najbolje kar večkrat tedensko, saj na teden skupaj potrebuje tudi do tri centimetre vode. Škodljivce lahko odstranjujete tudi ročno, izpulite pa tudi morebiten plevel. Ko zraste mlada solata, ji odrežite zunanje liste. Ko pa ti zrastejo nazaj, je čas, da odrežete celo glavo. Vedno uživajte le mlado solato. Takrat je namreč mehka in okusna, kasneje pa postane žilava in grenka.