Vrtno lopo vam seveda lahko hitro postavijo mojstri, kupite pa lahko tudi že narejeno; toda ker je njena oblika po navadi tako enostavna, se lahko njene gradnje lotite sami. Potrebujete le dober načrt.

Izberite tip

Razmislite, kaj boste hranili v vrtni lopi ter glede na to izberite njeno obliko in velikost. Police in omare razporedite tako, da boste kar najbolj učinkovito pospravili različne pripomočke; ne pozabite pa še na sistem prezračevanja, ki bo poleti iz lope odvajal prevroč zrak. Odločite se tudi, ali bo imela ravno streho ali običajno z naklonom.

shed_construction_pans.jpg

Naredite načrt

Seveda morate zgraditi vrtno lopo, ki bo kljubovala različnim vremenskim razmeram. Mora biti tako trpežna, da jo boste lahko uporabljali še veliko let. Narišite skico ter upoštevajte, kakšno fizično moč boste morali uporabiti pri gradnji, katere materiale in orodja boste potrebovali ter koliko časa boste morali vložiti v gradnjo. Urediti morate tudi vsa potrebna dovoljenja.

Izberite prave materiale

Če potrebujete zelo trpežno vrtno lopo, ki bo hranila tudi težje orodje in naprave, je najbolj smiselno graditi z opekami in malto. Sicer pa je vrtna lopa po navadi lesena, saj se tako tudi najlepše zlije z okolico. Leseno hiško je lažje in hitreje zgraditi, kakovosten les pa je za povrh še zelo trpežen. Vsekakor pa morajo biti robovi materiala dobro zapolnjeni, da v prostor ne moreta prodirati vlaga ali umazanija.

shed_construction.jpg

Uredite temelje

Tudi temeljev ni težko zgraditi, če le imate primerno orodje. Poskrbite, da bodo postavljeni dovolj globoko, saj lahko le tako podpirajo konstrukcijo, ki je nad njimi. Če ste poskrbeli za dovolj močne temelje, ste resnično opravili že polovico dela. Ne pozabite pa jih izmeriti tudi diagonalno, saj se boste le tako lahko prepričali, da so postavljeni enakomerno.

shed_foundation.jpg

Postavite trpežna tla

Najbolj trpežna in praktična so betonska tla, saj lahko nanje brez skrbi položite mokro ali vlažno orodje, ki bi lesena tla sicer nagnilo. Debela pa morajo biti najmanj deset centimetrov.