Sesanje

Da bi bila žimnica čim bolj čista, jo vsakič, ko menjate posteljnino, tudi posesajte. Dovolj bo tudi, če tako odstranite prah vsaj enkrat mesečno; pogosteje pa sesajte, če ima kdo od stanovalcev alergijo. Če želite žimnico hkrati tudi osvežiti, jo 30 minut pred sesanjem posujte s sodo bikarbono.

Čiščenje

Če se žimnica umaže, jo morate očistiti s čim manj vode in čistila. Predvsem žimnice nikoli ne smete natopiti z vodo, saj se morda znotraj ne bo dobro posušila, zaradi česar lahko tam nastane plesen. Madeža se torej lotite z nekaj mila in malo vode, nato pa ga dobro posušite s sušilnikom za lase. Ali pa žimnico očistite zjutraj, nato pa naj se ves dan suši na soncu.

blossom_detail.jpg

Madeži krvi

Najprej jih poskušajte odstraniti z mokro krpo. Če pa to ni dovolj, krpo zmočite z vodo, v katero ste vmešali sodo bikarbono. Če tudi to ne pomaga, v madež vtrite malo vodikovega peroksida, ko pa se pojavijo mehurčki, jih obrišite s suho krpo.

Madeži urina

S suho krpo poskušajte vpiti čim več tekočine. Madež zdrgnite s kisom, ki ste ga zmešali z vodo, nato pa še z vodo in blagim čistilom. Pazite, da žimnico čim manj zmočite. Ko se žimnica posuši, na madež posujte sodo bikarbono in jo po nekaj urah posesajte.

Madeži soka

Takšen madež velikokrat sploh ni mogoče popolnoma odstraniti, lahko pa ga poskušate zdrgniti s krpo, ki ste jo namočili v mešanico kisa in vode.

d3255.jpg

Kaj storiti, če je žimnica vpila veliko tekočine?

Najprej jo s suhimi krpami in brisačami poskušajte čim več vpiti. Pri tem si lahko pomagate tudi s peskom za mačja stranišča. Nato nekaj dni žimnico sušite na soncu.