In medtem ko trajnice potrebujejo svoj čas, da se do popolnosti izrazijo, bomo z eno- in dvoletnicami hitro in poceni vnesli v naš vrt prijetno barvitost.

Eno- in dvoletnice

Vzgojimo si jih lahko iz semen in jih v ustreznem času presadimo na gredice. Najučinkovitejše so grede, kjer kombiniramo le z nekaj barvami in skupinske zasaditve, saj delujejo posamezne rastline kar nekam osamljeno. Z enoletnicami lahko tudi uspešno zapolnimo prostor med še ne dovolj razraslimi trajnicami, posajene na zelenjavnih gredicah pa bodo privabljale koristne in odganjale škodljive organizme. Cinije, ognjiči, žametnice, kadulje in druge si lahko vzgojimo sami ali jih kupimo v vrtnariji, za zalogo semen za setev v prihodnjem letu pa bomo poskrbeli s spravilom nekaj dozorelih cvetov. Pri nekaterih enoletnicah je potrebno krajšanje glavnega poganjka, da spodbudimo rast stranske rasti in grmičasto razraščanje, a to ne velja za vse. Mnoge eno- in dvoletnice se bodo na vrtu zasejale kar same in jih bomo kasneje, ko bodo primerno razvite, samo presadili na gredico.

Trajnice

vrt_252_2.jpg

Trajnice zaslužijo pomembno mesto v vsakem vrtu, saj premorejo bogato paleto barv in oblik ter šele z njimi dobi vrt pravo podobo. V nasprotju z enoletnicami potrebujejo več časa, da pokažejo vso svojo lepoto, sadimo pa jih podobno ali v mešane skupine, v katerih je učinek cvetenja močnejši. Pri razporejanju naj bodo manjše spredaj in večje zadaj, vsaki rastlini pa namenimo toliko prostora, kot ga potrebuje za normalen razvoj. Zelo zanimive so tudi kombinacije s travami, ki so nadvse atraktivne v jesenskem času vse do snega. Večini trajnic ustrezajo normalna rodna in dobro odcedna tla, posamezne pa so prilagojene tako za mokra kot suha rastišča.

Balkonsko cvetje

vrt_252_1.jpg

Rastline, ki se povešajo, so še posebno primerne za sajenje v visečih košarah in v cvetličnih zabojih na okenskih policah, kjer se najbolje obnesejo pelargonije, petunije, lobelije, sporiš in druge. Pelargonije so še vedno zelo cenjene zaradi skromnosti in obilnega ter dolgotrajnega cvetenja, medtem ko so se gorenjski nageljni kar nekako izgubili v pravi poplavi raznovrstnega balkonskega cvetja. V nasprotju s prosto raslimi rastlinami na gredah so tiste v posodah povsem odvisne od naše oskrbe.

Redno zalivanje in dodajanje hranil je ključnega pomena za lepo rast in bogato cvetenje, paziti pa moramo, da vode ni preveč in da ne zastaja v območju korenin. Ob presajanju doživijo rastline šok, ki pa ga še dodatno podžgejo dokaj velike temperaturne razlike med dnevom in nočjo, značilne za ta čas. Njihov videz zato še ni pravi zaradi znakov, kot so zvijanje listov, plutavost ipd. Sčasoma pa se bo stanje popravilo in bodo nared za dolgo in bogato cvetenje na naših oknih, balkonih in terasah.

Cvetovi privabljajo žuželke

vrt_252_3.jpg

Cvetenje na vrtu je pomembno ne samo zaradi svoje lepote, temveč tudi zaradi privabljanja življenja. Čebele, čmrlji, metulji in druge žuželke bodo rade prihajali, seveda pa bodo nekatere žuželke tudi škodljive. Zelene gosenice bodo prav pregnano šele ponoči prilezle iz svojih skrivališč in nas jezile z objedanjem balkonskega cvetja. Listne uši pa se jih bodo lotile kar pred našimi očmi s sesanjem rastlinskih sokov, zato jih čim prej odstranimo, še preden lahko naredijo večjo škodo.

Kombiniranje različnih cvetočih rastlin ni lahko. Posebno previdni moramo biti pri novih vrstah in sortah ter jih preizkusimo samo za vzorec, da vidimo, kako se obnesejo. Tako se bomo izognili morebitnemu razočaranju zaradi neizpolnjenih pričakovanj.