Za najhujše strmine

IRUS ima v svojem programu motokultivatorje, grebenske kosilnice in specialne traktorje na kolesih in gosenicah. Njihov traktor IRUS Deltrak 2,0 pa enostavno presega vsa pričakovanja. Gre za profesionalni stroj, na katerega se priklopi mulčer ali drug priključek, z njim pa lahko povsem varno obvladujete brežine in naklone do 50 stopinj ali 110 odstotkov naklona, kar je ekstremno. Vprašali boste: Varno? Popolnoma, kajti stroj je radijsko voden in strojnik ga upravlja od daleč, tako da za upravljalca stroja ni nikakršne nevarnosti. Specialne stroje IRUS v Sloveniji zastopa podjetje Bonum, d.o.o., iz Šentruperta (v svojem prodajnem programu imajo različne proizvajalce, usmerjeni so na delo na najbolj zahtevnih terenih), stroj pa smo si ogledali v podjetju Dolšina v Podsmreki pri Velikih Laščah (www.zarascanje.com), ki je specializirano za saniranje in urejanje zapuščenih površin.

dom252_test_bonum4.jpg

Stroj IRUS Deltrak 2,0 je posebno primeren za že omenjene velike nagibe, na katerih mu po zaslugi gosenic in posebnih špic na njih tudi zdrs ne predstavlja težav, nepogrešljiv je za urejanje strmih bregov ob cestah ter tudi za nego zaraščenih močvirnatih zemljišč, kajti osni pritisk je relativno majhen. Kot tak pa je stroj primeren tudi za vzdrževanje bregov vodotokov. Skratka stroj, ki gre praktično povsod in poleg tega po zaslugi kladiv mulčerja delo tudi več kot uspešno opravi ter bi ga lahko pri urejanju naše okolice bistveno bolj uporabili kot ga že sedaj. Kajti rešuje težave, ki jih sicer skoraj ni mogoče drugače rešiti. Na strmem terenu zmelje vso podrast in pripravi teren za normalno obdelavo.

Motor, ki se nagiba

Poglejmo stroj. Gre za goseničarja, ki ima na gumijastih gosenicah posebne dodatne kovinske špice, ki se med prevozom po asfaltirani površini enostavno zaščitijo z gumijastimi čepi, ob delu na terenu pa se snamejo. Stroj ima Briggs & Stratton 3-valjni turbodizelski motor 25,4 kW (35,0 KM), vodno hlajen z električnim zaganjalnikom, s števcem delovnih ur in za nadzor olja in temperature. Prenos moči od motorja do gosenic je hidravličen, to pa omogoča proporcionalno reguliranje hitrosti vsake gosenice posebej, naprej ali nazaj. Te se upravljajo z radijskim upravljalnikom, ob tem pa je mogoče še dodatno prednastavljanje na oddajniku.

dom252_test_bonum6.jpg

Medosna razdalja stroja je od 1100 do 1250 mm, to pa omogoča, da je stroj, ki je težak od 550 do 650 kg (odvisno od teže mulčarja oziroma kladivarja), možno brez težav spraviti v večje kombinirano vozilo, kar močno poenostavlja prevoz. Hitrost mulčerja je od 0 do 10 km/h naprej ali nazaj.
Mulčer je lahko opremljen z dvojnimi rezili ali T-kladivi. Rezila so bolj primerna za šibkejšo podrast, kladiva za grmičevje, stroj pa še obvladuje od 3 do 4 cm debele veje grmičevja. Rotor mulčerja se lahko vrti naprej ali nazaj, smer pa se določa glede na način dela; bolj fino travo se na primer mulča z vrtenjem nazaj. Širina košnje je 105 ali 125 cm.

Kot je povedal lastnik stroja Janez Dolšina, imajo največ dela z urejanjem strmih travnikov ali površin, ki so zapuščene od tri do štiri leta, rezultati pa so kar neverjetni. Stroj največkrat upravlja njegov sin Mitja, pravi pa, da so zanj strmine do 50 stopinj povsem običajne, stroj omogoča pogojno delo tudi na večjih strminah pri delu bočno (nekje do 55 stopinj), pri vožnji navkreber pa še več. Motor je dinamično vpet, kar pomeni, da se prilagaja glede na nagib (se guga). S tem se spremeni težišče in izboljša oprijem, hkrati pa se zmanjša težave z mazanjem, do katerih bi lahko prišlo zaradi velikih nagibov.

Priključki

Dolšina (041-534-352) ima stroj opremljen samo z mulčerjem, podjetje IRUS pa ima v programu za ta stroj še priključke z neposrednim hidravličnim pogonom (mulčer oziroma kladivar, snežno frezo in obračalno talno frezo) ter priključke s konektorjem za hitro spojko (dvojno rezilo kosilnice), centrifugalno črpalko za vodo, planirno vibrirno brano, rotacijsko brano, priključek za vzdrževanje poti, metlo za plevel, pometalni stroj, snežno desko in snežno frezo.

dom252_test_bonum8.jpg

Upravljanje stroja poteka prek radijskega upravljalnika, dejansko pa je mogoče z njim opraviti številna dela. Mogoče ga je obrniti na mestu, ker je kratek in ozek, lahko delate z njim praktično povsod, po zaslugi mulčerja ostane ves material v naravi in se predela kot gnojilo in še bi lahko naštevali številne prednosti, ki bi jih lahko dodatno izkoristili še z različnimi priključki. Cena dela stroja je odvisna od terena, po besedah Dolšine pa se giblje od 40 evrov na uro (plus DDV) naprej.

Enostavno: IRUS Deltrak 2,0 je idealen stroj za preprečevanje zaraščanja naše dežele, brežin in strmih terenov. Zagotovo pa bi storitve Dolšinovega podjetja morale še bolj izkoristiti številne občine in druge skupnosti, prav tako pa tudi država v smislu subvencioniranja vzdrževanja problematičnih terenov, kajti zaraščanje je v Sloveniji dejansko vse bolj pereče. In eden izmed zelo dobrih odgovorov na te težave je zagotovo IRUS.