Majhen prostor na terasi ali balkonu lahko uredite povsem elegantno, tako da ustvarite mirno in zeleno okolje, ki pa je v osnovi povsem enostavno. Stene terase zasadite z bršljanom, ob straneh pa postavite grmovnice ali drevesa, ki bodo ustvarjali zavetje. Po tleh položite preprogo iz trave, da bodo tudi tla zelena, in nanjo postavite nekaj kosov pohištva, ki so videti bolj naravno.

Manj je več

V majhnih vrtovih ne uporabljajte preveč različnih vrst rastlin ali preveč dekoracije, saj so lahko hitro videti prenatrpani. Za pomoč lahko teraso in notranji prostor zraven tudi skicirate ter najprej na skici določite, kako bosta urejena. Razmislite o tem, na katerih mestih hočete pogled nad okolico zakriti in kje ga odpreti ter glede na to posadite grmičevje.

small_outdoor_urban_garden2.jpg

Teraso si uredite čim bolj funkcionalno. Izkoristite vsak centimeter prostora in s sredine umaknite vse nepotrebne stvari, večje rastline pa raje posadite ob stene. Če imate teraso na strehi, vam priporočamo, da tisto steno, ki jo delno določa, zamenjate z zastekljenimi drsnimi vrati in tako odprete pogled navzven.

Prostor za sedenje

Uporabite velike lonce, napolnjene s kamenjem, kamor ste zasadili večje vrste zimzelenih rastlin, na teraso pa lahko prinesete tudi lepo negovano grmičevje. Grmičke obrežite tako, da naredite pregrado, ki bo zagotavljala zasebnost in zaščito pred vetrom. Namesto stolov lahko vgradite tudi klop v japonskem stilu, poraslo z zelenjem.

small_japanese_style_roof_terrace_garden_bamboo_seating.jpg

Pri urejanju vrta imejte v mislih, da vsaka rastlina šteje. Sprijaznite se, da nimate toliko prostora, kot bi ga imeli zraven hiše, ter da je hitro opazen vsak neprivlačen vrtni element. Za okras lahko na vrt namestite večje ogledalo, ki bo tudi navidezno povečalo prostor.

Več fotografij elegantnih urbanih vrtov pa najdete tukaj.