Energijsko učinkovita razsvetljava s kompaktnimi fluorescentnimi in LED-sijalkami je danes že običajna, zato je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bo temu prilagodila tudi tehnologija. Tako je podjetje Lutron Electronics, izumitelj stikala za zatemnitev prostorov, predstavilo svoj najnovejši izum: novo linijo zatemnilnih stikal, oblikovanih posebej za varčne sijalke.

dimmer_switch_2.jpg

Linija stikal C•L

Standardna zatemnilna stikala namreč ne delujejo pri novih žarnicah, saj te uporabljajo novo tehnologijo, drugačno od klasičnih sijalk. Glavni problem se je pojavil, ker imajo standardna stikala le tri možnosti nastavitve: polno svetlobo, delno in popolno zatemnitev. Nova linija zatemnilnih stikal, imenovana C•L, pa deluje s pomočjo napredne HED-tehnologije in ima več nastavitev, zato je primerna za vse vrste sijalk.

dimmer_switch_3.jpg

Prihranite do 10 odstotkov energije

Novo stikalo za zatemnitev deluje pri halogenskih, klasičnih z žarilno nitko, kompaktnih fluorescentnih in LED-sijalkah. Če mogoče mislite, da samo z zatemnitvijo luči ne prihranite energije, se motite. Z inovativnimi zatemnilnimi stikali namreč lahko dodatno prihranite od 5 do 9 odstotkov električne energije v primerjavi z navadnimi stikali za prižiganje svetil. Bolj ko zatemnite prostor, več energije prihranite in manj ogljikovega dioksida spustite v ozračje.

dimmer_switch_interior.jpg

Nova linija stikal je dobila tudi mnoge nagrade, denimo priznanje za najboljši inovativni proizvod s področja energije in trajnostnega razvoja − Edison 2011.