Ko iščemo nov dom, nas vse prevečkrat zavede notranja oprema sedanjih lastnikov. Zavedati se morate, da bodo ti večino svojih stvari odnesli, zato se je bolje osredotočiti na določene podrobnosti, ki so del hiše in bodo v njej tudi ostale. Čemu je torej treba posvetiti pozornost?

Kuhinja

Nakup nove kuhinje je vedno zelo draga investicija, zato je odlično, če najdete hišo s kuhinjo, ki jo lahko obdržite. Preverite stanje kuhinjskih naprav. Boste morali kupiti nove ali lahko le dobro očistite in nekoliko popravite stare?

selling_amenity_kitchen.jpg

Materiali

Kadar kupujete dom, se je dobro nekoliko podučiti o kakovosti posameznih materialov. Preverite, ali so materiali v novem domu trpežni in odporni ali pa jih boste morali kmalu zamenjati.

Strop

Bodite pozorni, ali so kje sledi vlage, morda celo plesni. To lahko kaže na napake v konstrukciji hiše, ki jih verjetno ne boste mogli kar tako hitro odpraviti.

Streha

Nikakor ne pozabite preveriti stanja strehe in žlebov. Naj vas ne bo sram splezati po lestvi, saj vas lahko zadržanost kasneje veliko stane. Oglejte si jo tudi s podstrešja ter zahtevajte dokumente zadnje prenove.

pool_rustic.jpg

Nadstandardni dodatki

Cena nepremičnine je velikokrat lahko višja, ker ima urejeno teraso, bazen, savno ali kaj podobnega. Premislite, ali je cena tega res vredna. Mar potrebujete takšen dodatek? Si lahko privoščite njegovo vzdrževanje? Ni morda ceneje plačati vstopnino v bližnjih toplicah?

Soseska

Seveda je pomembno, da vam ustreza hiša, toda živeti želite tudi v varni in zeleni soseski, ki ima vse trgovine in ustanove, ki jih potrebujete. Če imate otroke, se pozanimajte tudi o bližnjih vrtcih, šolah in igriščih. Razmislite, kakšna bo vaša prometna povezava do delovnega mesta.

Kopalnica

Kakor kuhinja je tudi kopalnica velik izdatek, zato preverite, v kako dobrem stanju so vodovodne cevi; idealno pa je tudi, če vam ni treba zamenjati kadi, stranišča, omaric ali umivalnika.

selling_amenity_bathroom_e1300484669964.jpg

Ogrevanje in prezračevanje

Preverite, kakšen sistem ogrevanja ima hiša in kakšni so stroški le-tega. Pomislite, koliko bi vas stalo, če bi ga hoteli zamenjati. Pozanimajte se, kakšna je cena  vzdrževanja. Če v stanovanju ni klimatske naprave, ugotovite, kako toplo je poleti. Morda pa niti ni potrebna, saj okna denimo gledajo na sever oziroma imajo kakovostna senčila.

Dokumenti

Zahtevajte pisna dokazila o prenovi. Samo tako boste lahko ocenili, kako dobro je bila ta izvedena in kdaj jo boste morali ponoviti. Tako lahko vsaj približno ocenite svoje bodoče stroške. Ni pa odveč niti vprašati, zakaj je bilo nekaj prenovljeno oziroma popravljeno.