Uživajte živila, bogata s triptofanom

Če težko zaspite, vaše telo morda ne proizvaja dovolj serotonina ali melatonina, dveh kemičnih snovi v možganih, ki uravnavata spanje in budnost. Na to pa lahko vpliva tudi hrana, ki jo uživate. Obroki, ki bodo povečali proizvodnjo serotonina in melatonina v možganih, bodo omogočili, da se zvečer lažje sprostite in zaspite.

Živila, ki izboljšujejo spanec, so: mandlji, oves, pistacije, bučna semena in pšenica. Vsa so bogat vir triptofana, aminokisline, ki telesu omogoča proizvodnjo serotonina in melatonina. Za še boljše rezultate pa jih uživajte s kompleksnimi ogljikovimi hidrati. Polnozrnata žita možganom omogočajo sproščanje inzulina, ki tako pusti prostor za triptofan. Za večerjo torej pojejte ovseno kašo, posuto z zmletimi mandlji.

picture_528.jpg

Posezite tudi po melatoninu in kaliju

Melatonin vsebujejo češnje, mango in grozdje. Znanstveniki univerze v ameriški državi Wisconsin pa so ugotovili, da k njegovemu bolj učinkovitemu delovanju zelo pripomore tudi kalij. Pred spanjem tako pojejte še banano, ki vsebuje tako kalij kot tudi triptofan.

Popijte tudi skodelico kamiličnega čaja, ki vas bo sprostil. Kamilica je pravzaprav cvet, zato nima teina in se imenuje čaj samo zato, ker jo pripravljamo na enak način kot druge. Pravemu čaju se zvečer izogibajte. Vsekakor pa se omejite samo na skodelico. Zvečer ne pijte preveč, saj bo nočno odhajanje v toaletne prostore zmotilo naravni ritem vašega spanja.

comforter_picture1.jpg

Pred spanjem se odrecite mastni in pekoči hrani

Ne pozabite, da omenjene hrane ne smete zaužiti tik pred spanjem, saj spet ne boste mogli spati, ker bo vaše telo zaposleno s prebavljanjem. Prav tako zvečer ne uživajte zelo mastne hrane, ker se dlje časa prebavlja; izognite pa se tudi zelo začinjeni hrani, ki telo prebudi, namesto da bi ga počasi uspavala.