Les je naraven material, zaradi česar se zdi še posebno primeren za vrtno pohištvo. Vendar pa potrebuje tudi skrbno zaščito, sicer kmalu izgubi svoj sijaj, hitreje pa se tudi uniči.

Upoštevajte navodila proizvajalca

Če ste leseno vrtno pohištvo pravkar kupili, vsekakor preučite knjižico z nasveti. Proizvajalec je namreč zagotovo priporočil, kako lahko za svojo novo pridobitev najbolje skrbite.

_003.jpg

Pospravite ga ali pokrijte

V mesecih, ko vrtnega pohištva ne uporabljate, ga pospravite v zaprt prostor, saj ni dobro, da je izpostavljeno velikim vremenskim spremembam. Če pa to ni mogoče, ga prekrijte s kakovostnimi plastičnimi prevlekami.

Sonce in dež sta najboljša prijatelja cvetlic in dreves, ne pa tudi lesenega vrtnega pohištva. Če želite, da ostane čim dlje ohranjeno, ga zato prekrijte tudi, ko sije močno sonce ali se bliža nevihta.

 

teak_aluminum_outdoor_furniture.jpg

Redno ga čistite in nanašajte zaščito

Pred vsako sezono posedanja na vrtu vrtno pohištvo zloščite in nanesite posebno zaščitno sredstvo. Lahko ga naoljite, povoskate ali prebarvate.

Prav tako je potrebno leseno vrtno pohištvo bolj pogosto čistiti. Vsak teden ga obrišite s suho krpo; če pa se je nanj prijela bolj trdovratna umazanija, jo odstranite z vodo in krtačo. Sicer pa pazite, da je les čim manjkrat v stiku z vlago.