Ustvarjanje prijaznega okolja za živali

Življenje bomo na svoj vrt privabili z ustvarjanjem ugodnih pogojev za bivanje, narava sama pa bo poskrbela za njihovo čimprejšnjo nastanitev. Že majhen vodni motiv bo privabil številne živali, od žuželk do večjih žab, ki se bodo hranile z njimi. Celo belouška si lahko najde tu svoj dom, ki pa se je ne smemo ustrašiti, saj je zelo koristna. Na vrtu naj najdejo prostor številne listopadne grmovnice in drevesa, ki so zanimiva večji del leta bodisi s cvetenjem, plodovi ali barvo listja.

Živa meja ni idealna samo za označevanja naše posestvi in prehoda med posameznimi deli vrta, temveč bo tu našlo zatočišče tudi veliko živali. Živa meja iz kleka je za privabljanje življenja manj primerna, saj se mnogo bolj obnesejo različne listopadne rastline. Odpadlega listja se bodo lotili številni našim očem nevidni organizmi, tem pa bodo sledili večji.

md_257_vrt_mabic_pestrost_3.jpg

Izbor rastlin

Cvetenje, plodovi in zavetje so pomembne lastnosti, ki bodo koristne ne samo za okrasne namene, temveč bodo pritegnile življenje v naš vrt. Uporabimo lahko tudi avtohtone rastline, ki bodo bistveno doprinesle k ustvarjanju naravnega videza vrta. Ni nujno, da je lepa trata samo tista, ki je brezhibno in redno košena. Naj najde svoje mesto na vrtu tudi naravni videz travnika z bogastvom cvetlic, ki je zaradi intenzivnega kmetijstva in rabe herbicidov vse bolj redek pojav. Jeseni posadimo vanj tudi čebulnice, kot so tulipani, narcise, okrasne čebule in druge, ki bodo prispevale svoj delež k barvitosti takšne zasaditve.

Mnoge trave so najlepše takrat, ko cvetijo, obilje semen pa bo privabilo številne ptice, ki bodo mimogrede pospravile tudi marsikaterega škodljivca. Divje čebele in čmrlji so še posebno koristni zaradi vloge pri opraševanju rastlin, z njihovo prisotnostjo pa bo tudi naš užitni vrt bolj poln raznovrstne zelenjave in sadja. Privabili jih bomo s postavitvijo posebnih hišk, kjer bodo našle dom in prostor za razmnoževanje. Te so lahko lično oblikovane in pobarvane, lahko pa je to le kup naloženega vejevja in drv, kjer je ogromno prostorov za številne stanovalce. Tudi odmrlo drevo, ki ga prerašča vedno zeleni bršljan, je lahko pribežališče za številne živali, metulje pa bomo privabili z metuljnikom.

md_257_vrt_mabic_pestrost_5.jpg

Zelišča in dišavnice so priljubljena paša za čebele, hkrati pa ugodno vplivajo na rastline, ki so v njihovi bližini. Omenim naj samo komarček, navadni pelin, žajbelj, ognjič, luštrek in koperc. Plevelne rastline nam vzamejo veliko časa, ko jih odstranjujemo, vendar so mnoge med njimi prav tako koristne. Navadna kopriva privablja posebne metulje in druge žuželke, ki so zelo koristne, zato naj tudi ta najde svoj prostor v kakšnem kotu vrta. Uporabili pa jo bomo tudi pri pripravi naravnega insekticida in gnojila za naše rastline.

Zdravo okolje je pomembno tako za bivanje kot pridelovanje in tega se vse bolj zavedamo. Zato naj užitne in okrasne rastline uspevajo v mešanih zasaditvah polnega cvetja za privabljanje življenja.