Na naši polobli je spet nastopilo tako prijetno toplo vreme, zato je zadnji čas, da spremenite svoj vrt v pravi raj na zemlji (vsaj za vas). Preberite nekaj uporabnih nasvetov.

Pazite na usklajenost

Ureditev krajine pomeni, da se vse, kar postavite na svoj vrt, med seboj lepo sklada. Načrtovanje začnite z enim elementom rastlinja – morda drevesom, ki se je že razraslo in ga pač ne morete kar tako zamenjati, ter druge rastline izberite tako, da se podajo k njemu. Nato uskladite še okrasno kamenje in vrtno pohištvo. Zapomnite si, da samo ena nemarno izbrana podrobnost lahko popolnoma uniči lepoto celega vrta.

bg_home.jpg

Spoznajte prst

Če je le mogoče, v laboratoriju analizirajte prst in spoznajte, kakšne vrste je, predvsem pa, kakšen je njen pH. Tako boste lažje izbrali rastlinje, ki bo v njej najbolje uspevalo, in vaš vrt bo brez veliko truda izredno bujen in bogat. Analiza prsti prihrani denar, ki bi ga zapravili za neustrezne rastlinske vrste, pa tudi čas, ki bi ga porabili, da bi jih negovali.

Imejte občutek za prostor

Pozanimajte se, koliko prostora potrebuje posamezna rastlina. To namreč ni odvisno le od njene velikosti, temveč tudi od njenih korenin. Poleg tega nekatere rastline bolje uspevajo skupaj, druge pa med seboj neusmiljeno tekmujejo. Posebno če je vaš vrt majhen, zato dobro preučite, katere rastline potrebujejo manj prostora, sicer bo vaša krajina hitro delovala prenatrpana.

dsc03072.JPG

Izberite domače rastline

Najlažje uredite krajino, če izbirate izključno domače rastline. Tako namreč zagotovo veste, da se bodo v vašem vrtu dobro počutile. Če pa bi vseeno radi posadili tudi kaj bolj nenavadnega, poskusite najti rastline, ki uspevajo v tujih krajih, ki imajo zelo podobne podnebne razmere.

Poiščite enostavno dekoracijo

Koščki lesa so poceni, vendar tudi izredno privlačen način dekoracije vašega vrta, ki hkrati zaustavlja rast neželenega plevela. Posujte jih okoli dreves in grmičevja, ki jih tako tudi pognojite. Ob vrtne poti razpostavite okrasno kamenje.

asian_stylr_landscape_garden_nortwest1.jpg

Več idej za ureditev krajine pa je na voljo tudi tukaj