Prihranek pri energijski porabi pravzaprav pomeni okolju prijazno varčevanje z denarjem. Z vašim zgledom boste otroku vcepili navade, ki se jih bo držal celo življenje, zato nadzirajte predvsem svoja dejanja in vedenje. Pomembno pa je tudi, da otroka že zgodaj naučite osnovnih dejstev o energiji.

Predstavitev osnovnih pojmov

Energija je kompleksen pojem, vendar ga lahko predstavite na enostaven, otroku razumljiv način. Na primer, povejte mu, da je energija nevidna in je ljudje z našimi čutili ne moremo videti, slišati, okusiti, otipati ali duhatii. Razložite, da obstaja več vrst energije, na primer: sonce ustvarja energijo za nas, živali in rastline, da lahko živimo, hodimo, spimo in se igramo. Ljudje dobimo energijo v hrani, drugačno energijo pa uporabljamo za razsvetljavo in gretje, ko je zunaj mrzlo.

kids_save_energy.jpg

Uporabljajte preprost jezik in prispodobe, da bo otrok lažje razumel razlago. Pojasnite mu, da odprta vrata pozimi trošijo energijo. Vsakič, ko energijo po nepotrebnem spustite iz hiše, pa bo naravo zabolelo. Manj ko bodo porabili energije, bolj vesela bo narava.

Stanovanje in sončna energija

Med vročimi poletnimi dnevi otroke navadite zagrniti zavese čez ves dan. Razložite jim, da bo to pomagalo preprečiti nezaželeno toplotno pregrevanje zaradi sonca. Med hladnimi zimskimi meseci pa naj pustijo zavese odgrnjene. To bo namreč omogočilo brezplačno ogrevanje hiše s sončno energijo. Ponoči zagrnite vse zavese, da v prostoru zadržite toploto.

kids_bedroom_design_ideas_53.jpg

Dober zgled

Ko so otroci dovolj veliki, jih naučite ugašati luči vsakič, ko zapustijo sobo. Pokažite jim, kako naj izklopijo računalnik in televizor oziroma druge električne naprave. Navadite jih zapirati vrata hladilnika takoj po uporabi.

Manjša poraba vode

Omejite prhanje na največ pet minut. Med umivanju zob naj otrok ne pusti pipe po nepotrebnem odprte in naj uporablja le hladno vodo. V kuhinji naj prav tako pazi, daj bo pomivalni stroj vedno napolnjen, preden ga lahko vklopi.

Učenje z igro

Otroke opomnite, da pomagajo okolju, ko ugasnejo luči in zaprejo vrata hladilnika. Morda lahko celo začnete igrico "varčevanje z energijo", na primer: vsakokrat, ko se otroci spomnijo ali naredijo nekaj za prihranek energije, jim dajte določen znesek denarja, ki predstavlja privarčevano energijo. S prihranjenim denarjem se enkrat na mesec odpravite na pustolovski družinski izlet. Še bolje pa je, če denar namenite za energijsko varčno napravo.

save_energy.jpg

Vzemite otroke s seboj, ko nakupujete energijsko učinkovite naprave. O njih pred nakupom razpravljajte z njimi, medtem ko skupaj na glas primerjate izdelke. Otroci izredno radi posnemajo odnos in vedenje staršev. Vaši otroci bodo najbolj verjetno razvili pozitivne navade, če jim pustite pravico do lastnega mišljenja.

Ne pozabite na pohvalo

Otroke (ob uspešnem varčevanju z energijo) pohvalite za dobro obnašanje. Povejte jim, kako dobro ravnajo in kako ponosni ste nanje. Ne bodite preveč zahtevni in strogi v svojem pristopu. Najpomembnejše pa je, da poskušate učenje narediti čim bolj zabavno in da pri tem sodeluje cela družina!