Dekorativne tkanine so nepogrešljiv del vsakega interjerja. Še posebno zanimiv del opremljanja pa so zato, ker z njimi lahko tako hitro spremenimo videz prostora. Imajo pa tudi uporabno funkcijo: če ima prostor denimo več namembnosti, jih lahko ločite z uporabo različnih dekorativnih tkanin.

dekorativne_tkanine04.jpg

Kombiniranje različnih tkanin

Pomembno je tudi, kako kombinirate posamezne tkanine. Obstajajo namreč določena pravila, ki jim je dobro slediti. Priporočljivo je denimo kombinirati podobne materiale - torej naravne z naravnimi, moderne z modernimi in tako naprej. Pazite le, da materiale, ki preprečujejo dihanje kože, ne postavljate na mesta, na katerih se sedi.

Previdno kombinirajte tudi vzorce. Nikoli denimo ne poskušajte uskladiti cvetličnih in geometrijskih vzorcev. Takšna kombinacija je lahko namreč uspešna samo, če so cvetlični motivi pravzaprav izrazito abstraktni. Poskusite pa lahko kombinirati iste vzorce različnih velikosti ali barv.

dekorativne_tkanine02.jpg

Izbira gostote tkanja

Vrsto, predvsem pa gostoto tkanine izberite glede na to, ali želite bolj zračen ali bolj glamurozen prostor. Prostor, ki daje občutek večje zračnosti, naj bo opremljen z lahkotnimi, skorajda prosojnimi tkaninami, ki dajejo koži prijeten občutek. Bolj goste tkanine, še posebno z zlatimi ali srebrnimi nitmi, pa delujejo veliko bolj razkošno in so zato primerne predvsem za spalnice in dnevne sobe. Takšen element v prostoru deluje tudi zelo dominantno, zato morajo biti ostali bolj nevtralni.

Trend: tapecirana postelja

Zadnje čase pa so spet v modi tudi tapecirane postelje. Njihova posebnost je prav to, da lahko izberemo bogato okrašeno vzglavje in tako hitro spremenimo prostor v bolj zanimiv. Posebno elegantno v spalnici delujejo abstraktni motivi, ki jih najlažje kombinirate s pohištvom svetle barve.

dekorativne_tkanine01.jpg

Več idej popestritve prostora z dekorativnimi tkaninami pa je na voljo tukaj.