S pravilno prehrano in vnosom zahtevanih živil lahko pomagate svojemu telesu, da lažje premaguje napore in izzive, s katerimi se srečujete. Okrepite imunski sistem in se zaščitite pred slabokrvnostjo, da boste lahko energično opravljali vse delovne naloge.

Kaj potrebujete pri tridesetih?

Pri tridesetih običajno ženske iščejo ravnotežje med družino, službo, prijatelji, rekreacijo in sproščanjem. Zaradi aktivnega življenja bi ženske takrat najbolj potrebovale železo, folno kislino in kalcij. Ženske med devetnajstim in petdesetim letom starosti naj bi dnevno zaužile kar 1000 gramov kalcija, saj je pomemben za zdrave in trdne kosti. Vaš organizem dnevno zahteva tudi 18 gramov, da bi se učinkovito zaščitil pred slabokrvnostjo in okrepil imunski sistem.

kaj_jesti_naslov.jpg

Poskušate zanositi? Potem je ključna folna kislina, priporočajo ginekologi, saj jo dnevno potrebujete kar 400 gramov. Folna kislina je vitamin iz skupine B, imenovan tudi B9; ker je telo samo ne proizvaja, pa jo morate vnesti s hrano in dodatki.

Kaj potrebujete pri štiridesetih?

V teh letih se vaša presnova počasi upočasnjuje, zato najbolj potrebujete vlakna, kalij, kalcij in živila, bogata s hranljivimi snovmi. Vse to najdete v mešanih žitaricah, sadju in zelenjavi. Ne pretiravajte pa z vnosom kalorij, saj jih boste težje pokurili.

Uživajte veliko žita, posebno pšenice, riža, ovsa, rža in koruze, sadja, posebno banan in jagod, ter zelenjave, posebno graha in brokolija. Živila iz vseh treh skupin zaužijte večkrat dnevno, obenem pa tudi zmanjšajte vnos soli, natrija in s konzervansi predelane hrane.

kaj_jesti_v_40.jpg

Kaj potrebujete pri petdesetih?

Pri petdesetih obvezno jejte dovolj hrane z vitamini B, antioksidanti, kalcijem in vitaminom D. Ne glede na to, kako se dejansko počutite, vaše telo namreč doživlja spremembe, ki so največkrat povezane z menopavzo. Ker se posledično nivo estrogena znižuje, ste bolj izpostavljeni nevarnosti srčnih bolezni, osteoporozi in drugim zdravstvenim težavam.

Svoje srce zaščitite z vitaminom B6, ki ga najdete v bananah in krompirju, ter vitaminom B12, ki ga vsebujejo jajca, ribe in piščančje meso (priporočeni dnevni vnos je 1,5 miligrama vitamina B6 ter 2,4 miligrama B12), saj vam bosta pomagala okrepiti imunski sistem. Pazite na raven holesterola kakor tudi na svoj vid, in sicer tako, da jeste hrano, bogato z antioksidanti.

kaj_jesti_v_50_ih.jpg

Antioksidante najdete v temno zeleni, temno rumeni in oranžni barvi sadja ter zelenjave, na primer v brokoliju, ohrovtu ali špinači. Simptome menopavze pa ublažite, če jemljete dovolj fitoestrogenov, ki jih denimo najdete v koruzi, jabolkih in soji. Zmanjšajo tudi tveganje za pojav raka dojke. Pazite še na zadostne količine vitamina D.