Solarna energija

Dobra naložba za prihodnost je segrevanje vode s solarno energijo. Solarne plošče položite na del strehe, ki gleda na južno stran; ne bodo pa le zmanjšale stroškov ogrevanja, temveč bodo vašo skrb za bazen spremenile tudi v bolj prijazno do okolja.

Solarna odeja

Vodo lahko ogrejete tudi s tako imenovanimi solarnimi odejami. Na videz spominjajo na embalaže z mehurčki, ne potrebujejo pa nobene podpore. Enostavno plavajo na vodi, po potrebi pa jih umaknemo. Njihova prednost je tudi, da preprečujejo, da bi različna umazanija padla v vodo kakor tudi da bi sama voda izhlapela. Ker je odeja po navadi prosojna ali modra, tudi ne kvari videza vaše okolice.

p6240176.JPG

Črpalke

Energijo lahko prihranite tudi tako, da uporabljate črpalke, ki so manjše in porabijo manj elektrike. Izbira manjše črpalke lahko prihrani kar dvajset do trideset odstotkov elektrike.

Časovnik

Poleg črpalke namestite tudi časovnik, ki bo omogočal, da jo vklopite in izklopite ob določenem času. Tako jo boste lahko uporabljali čim krajši čas in prihranili nekaj energije.

walu_evo.jpg

Pokrov

Kadar bazen ne uporabljate, ga vedno pokrijte, saj boste tako preprečili izhlapevanje vode in izgubljanje toplote. Poleg pokrova lahko k temu pripomore tudi nekaj dreves okoli bazena, ki mu bodo dajala senco in ustavljala vetrove.

Polnjenje

Bazen ponovno polnite samo takrat, ko je to dejansko potrebno. Prav tako naj ne bo prenapolnjen, saj bo tako med njegovo uporabo izgubljeno veliko vode, ki bo brizgala iz bazena.