Štedilnik ugasnite, preden je hrana pripravljena

Nikar vse jedi ne pripravljajte na istem kuhališču. Lonec postavite na tistega, ki mu po velikosti najbolj ustreza. Če bo namreč kuhališče večje od lonca, boste izgubili veliko toplote, posledično pa tudi porabili več elektrike.

Vsak lonec naj ima svojo pokrovko; kuhajte pa tako, da pokrovka čim bolj pokriva lonec, saj bo tako hrana pripravljena hitreje. Vode nikoli ne segrevajte v loncu brez pokrovke.

Štedilnik in pečico ugasnite, še preden je hrana pripravljena, saj se toplota ne bo takoj zmanjšala, temveč bo lonec ali pekač še nekaj časa segrevala.

_3.jpg

Uporabljajte termometer za pečico

Prepričajte se, da vrata pečice dobro tesnijo ter da tako ne izgubljate nobene energije. Med peko vrat nikoli ne odpirajte, temveč stanje spremljajte skozi steklo. Z vsakim odprtjem pečice namreč izgubite 20 odstotkov energije.

Uporabljajte termometer za pečico in se tako prepričajte, da hrane nikoli ne segrevate bolj, kot pa je to potrebno. Najbolj varčne so sicer samočistilne pečice, ker imajo najboljšo izolacijo.

Če je le mogoče, namesto štedilnika ali pečice uporabljajte mikrovalovko. Za svoje delo namreč potrebuje kar polovico ali celo dve tretjini manj energije. Hrano torej vedno pogrevajte v mikrovalovni pečici.

cooking_stovetops.jpg

Ne bojte se nove tehnologije

Če kupujete nov štedilnik, se odločite za indukcijska kuhališča, saj med kuhanjem porabijo kar 90 odstotkov energije, ki jo kasneje plačate, medtem ko jo plinski štedilniki porabijo samo 55, običajni pa 65.

Če imate poletno kuhinjo na prostem, jo opremite s solarno pečico. Čeprav je ravno tako učinkovita kot običajna, namreč ne porabi nobene elektrike.