Takšen konjiček pa bo pridelal tudi veliko sveže in zdrave hrane, ki jo boste lahko uživali v skupnih obrokih. Za vrtnarjenje niti ne potrebujete velikega zemljišča. Vrt je mogoče ustvariti že na manjši zaplati ob terasi ali celo na malo večjem balkonu. Medtem ko z otroki skrbite za rastline, pa jih lahko naučite tudi discipline in vztrajnega dela. Kako torej to pomlad ustvariti preprost družinski vrt?

Pripravite orodje

Tudi najmanjši vrt potrebuje nekaj orodja: vsaj lopato in motiko pa tudi vile, škarje in rokavice. Kupiti morate tudi kvalitetno prst in naravna hranila; verjetno pa tudi nekaj lončkov. Ne pozabite vključiti otrok v prav vsak korak vrtnarjenja, saj se bodo tako počutili enako odgovorni za bogat pridelek kot vi. Skupaj lahko preberete tudi kakšno lepo ilustrirano vrtnarsko knjigo.

family.jpg

Določite lokacijo

Skupaj premislite, kje bodo rastline najbolje uspevale. Če nimate lastnega dvorišča, lahko vrt postavite tudi na balkon. Razporedite le nekaj korit iz gline in označite, katero rastlino boste posadili kam. Morda pa vam lahko kos zemlje odstopi tudi sorodnik ali prijatelj. Vrt fotografirajte, ko ste ga zasadili, nato pa še enkrat, ko se razcveti. Otroci so namreč navdušeni, če lahko primerjajo slike sprememb.

Izberite rastline

V vrtnem centru podrobno opišite lego vašega vrta in prosite strokovnjaka, da vam predlaga nekaj najbolj primernih rastlinskih vrst. Vsaka namreč potrebuje nekoliko drugačno podnebje in prst. Opazujte, kako se čez dan izmenjujeta sonce in senca, posnamete pa lahko tudi nekaj fotografij, ki bodo strokovnjaku bolj podrobno prikazale, kje boste sadili. Seveda pri izbiri upoštevajte tudi, kaj najraje jeste, priznajte pa si še, koliko časa sploh nameravate porabiti za vrtnarjenje. Paradižnik, redkvice in stročji fižol je denimo enostavno gojiti, ne pa tudi cvetače ali koruze.

123987_family_gardening.jpg

Pričnite saditi

To je eden najbolj zabavnih delov vrtnarjenja za otroke. Ne le, ker imajo končno dovoljenje, da se umažejo, ampak ker tudi razumejo, da je to čas, ki označuje prav poseben začetek. Priredite zabavno popoldne. Smejte se, pogovarjajte  se in fotografirajte. Verjemite, da si bodo takšne trenutke otroci zapomnili za celo življenje. Ne pozabite tudi označiti, kam ste posadili posamezno vrsto.

Vrt pridno negujte

Naučite otroke, kako pomembno je vztrajati, da bi kaj dosegli. Skozi igro in smeh bodo kmalu ugotovili, da je v življenju za uspeh potrebno vložiti nekaj časa in truda. Hkrati pa seveda pazite, da se jim vrtnarjenje ne zameri. Občutijo naj povezanost s prstjo in živimi bitji; spoznajo naj, od kod izvira naša hrana. Določite jim nekaj nalog: zalivanje, puljenje plevela, pregledovanje prsti. Ne pozabite, da je vsako vrsto potrebno negovati drugače, prav tako pa jo je tudi treba pobrati ob ravno pravem času.

oliviagarden.jpg

Ustvarite spomine

Vrtnarjenje lahko postane posebna družinska tradicija. Ustvarite lahko vrsto iger. Iščete lahko največjo zelenjavo. Otroci naj opazujejo, kako rastline na vrtu rastejo in ugotavljajo, katera je trenutno največja. Ob vrtu se lahko tudi družite. Povabite prijatelje in z njimi delite svoje uspehe in padce. Fotografirajte svoje delo in smeh kakor tudi uživanje domače hrane.