Posadite več vrst skupaj

Vrt je lahko veliko bolj bujen in bogat, če skupaj posadite rastline, ki si med seboj pomagajo. Takšen način vrtnarjenja poznamo že na tisoče let, vendar pa smo nanj v zadnjem času zaradi velikega tehnološkega napredka kar nekako pozabili. Toda preprosto ni vedno slabo. Kombiniranje določenih vrst dejansko spodbuja njihovo rast, ovira nastanek plevela in odganja zajedavce.

Če denimo skupaj posadimo čebulo in rukvico, zaradi rukvice ne more zrasti plevel, ko pa začne rasti čebula, nastopi ravno pravi čas, da ji pripravimo več prostora tako, da poberemo že zrelo rukvico. Že Indijanci so vedno skupaj sadili koruzo, buče in stročji fižol. Te tri vrste namreč med seboj ne tekmujejo za prostor, hrano in svetlobo. Korenine se med seboj brez težav uskladijo, koruza podpira stročji fižol, buče pa preprečujejo nastanek plevela.

Dobro preverjene kombinacije pa so tudi naslednje (čeprav se vedno zanašajte tudi na lastne izkušnje): čebula ali krompir in listnata zelenjava, stročji fižol in špinača, ohrovt in redkvice, zelena ali redkvice in paradižnik, koruza in paprika, česen in špinača, cvetača ali brokoli in solata, jagode in melone.

aaaa.jpg

Naravno preženite zajedavce

Najbolj enostavno zajedavce preženete tako, da na svojem vrtu posadite vrsto cvetja in zelišč: predvsem ognjič, zvezdno rožo, obrežno krpnico, koper, baziliko, koriander, origano ter drobnjak. Njihovo učinkovitost so poleg izkušenj potrdile tudi znanstvene študije. To so namreč rastline, ki v vaš vrt privabijo insekte, ki jedo škodljive zajedavce. Te jedo tudi ptice, zato jih poskušajte v svoj vrt privabiti s sončnicami, ki jih posadite poleg ohrovta, buč ali paradižnika. Ptice sončnice uporabijo kot poligon, s katerega lovijo zajedavce, ki uničujejo vaš pridelek. Mar obstaja še kakšen lepši način za uničevanje zajedavcev?