Povprečni stanovalec splakne straniščno školjko petkrat na dan, kar pomeni, da bo za časa svojega življenja vodo spustil vanjo 140.000-krat. Ne moremo vam sicer reči, da stranišče čim manjkrat splakujte, toda vseeno obstaja nekaj učinkovitih in ne preveč dragih rešitev, ki lahko zmanjšajo porabo vode, vam pa znižajo stroške.

Varčne straniščne školjke

Najbolj očitna rešitev je seveda namestitev tako imenovanih varčnih stranišč, ki po navadi nudijo možnost, da izberete bolj ali manj obsežno splakovanje. Takšne školjke niso poceni, vendar pa se strošek z leti povrne. Oblikovana so tako, da odpadno vodo potisnejo naprej s čim manj vrtinčenja čiste vode na različne načine:  z bolj gladko površino školjke in drugimi načini, ki zmanjšujejo trenje, z izboljšanim pritiskom, drugačnimi oblikami in večjimi odprtinami.

Z uporabo varčnih školjk in kotličkov lahko ori splakovanju prihranite 50 odstotkov pitne vode, v kombinaciji s posebnim sistemom izpiranja pa kar 75 odstotkov. Z uporabo hibridnih pisoarjev je ta prihranek več kot 90-odstoten, zaradi posebnih gladkih površin pa je izrazito manjša tudi poraba čistil.

21_modern_bathroom.jpg

Prilagojena stranišča

Če ne želite zamenjati svoje straniščne školjke, saj je v povsem dobrem stanju, hkrati pa želite prihraniti nekaj vode, ga lahko poskusite spremeniti v varčnejšega sami. V tujini denimo prodajajo posebne pripomočke, ki jih lahko namestite sami in tako spremenite svoje stranišče v bolj učinkovito. Če niste vešči takšnih opravil, povprašajte za nasvet in pomoč instalaterja.

Nastavite lahko tudi raven vode v kotličku, da jo boste porabili manj. Stranišče pa lahko prilagodite tudi bolj po domače. Nekateri predlagajo, da v kotliček daste opeko, vendar pa je pametneje, če vanj raje položite plastenko, napolnjeno s kamenčki ali peskom. Tako boste zmanjšali količino vode, ki jo lahko kotliček sprejme in odplakne.