Življenje v palači

Psiček Paris Hilton je med štirinožnimi kosmatinci menda nesporen kralj. Ne zaradi svoje lepote ali kakor koli boljših genov, temveč zaradi načina življenja, ki mu ga lahko zavida celo britanska kraljeva družina. Ljubljenček slavne dedinje namreč živi v lastni razkošni palači na prestižnem Beverly Hillsu, ki je opremljena z dragim stilnim pohištvom, svilenimi tkaninami in umetniškimi slikami. Njegova pasja hišica je popolna kopija še večjega doma njegove lastnice, ki je zanjo odštela kar 325 tisoč dolarjev. V njeno ljubezen do živali očitno res ne moremo dvomiti.

Ker pa se takšne domislice po navadi kot požar razširijo po  zvezdniškem svetu, so kmalu tudi mnogi drugi domači ljubljenčki postali lastniki manjših nepremičnin, ki jim jih lahko zavida marsikdo med nami. Za "samo" 20 tisoč dolarjev lahko ameriški kužek namreč drema v viktorijanski palači s travnikom in lično belo ogrado. Tržišče izdelkov za živali je začelo zaposlovati arhitekte in oblikovalce. Nekateri, kot denimo Barbara Thulin Joyce, pa so se specializirali in snujejo samo še unikatne in ekstravagantne pasje utice, ki stanejio povprečno okoli 7 tisoč dolarjev. Izdelajo vam jih celo po naročilu in ugodijo vsem vašim zahtevam, tudi po lastni razkošni kopalnici.

luxury_small_dog_house_exterior.jpg

Industrija izdelkov za živali cveti

Industrijo izdelkov za živali naj ne bi prizadela celo nedavna recesija. Američani za svoje domače ljubljenčke porabijo kar 45 milijard dolarjev na leto. Večina lastnikov razmišlja, da se sami lahko odrečejo marsičemu, vendar pa njihov Floki ne sme občutiti nikakršnega pomanjkanja. Prav tako ima čedalje več ljudi hišne ljubljenčke. V Pekingu je v šestih letih število kužkov s 100 tisoč zraslo na milijon in pol, v Indiji pa s treh na deset milijonov (brez tistih, ki nimajo lastnika). Euromonitor je nedavno ocenil, da se v industriji izdelkov za živali letno obrne kar okoli 70 milijard dolarjev. Njihov dobiček pa je tudi v zadnjih, najbolj sivih letih, zrasel za 4 odstotke.

Ker pa hišni ljubljenčki vse bolj pogosto živijo tako kot ljudje, seveda zaslužijo tudi svoje počitnice. V mestu Scottsdale v ameriški zvezni državi Arizona je zrasel počitniški kraj za domače živali Applewood. Pasjemu gostu  ponudijo posteljo z žimnico iz prave volne, bazen v obliki kosti in barvni televizijski sprejemnik. Ker pa skrbni lastniki želijo vedno vedeti, kaj počne njihov varovanec, je podjetje Mattel ponudilo tudi pasji twitter. Svojemu kosmatincu lahko na ovratnik enostavno pripnete majhno plastično kamero in na socialnem omrežju redno spremljate vse njegove korake. Podjetje Funky Pets pa ponuja celo brezžično kamero.

rachel_hunters_dog_house.jpg

Nekateri dedujejo, drugi gladujejo

Vsi se želimo prebuditi kot bogati nasledniki; to je želja, ki se je uresničila tudi nekaterim domačim ljubljenčkom. Newyorški maltežan je po smrti svoje lastnice, ki je posedovala vrsto hotelov, podedoval 12 milijonov dolarjev. Njena družina se je pritožila, sodnik pa očitno ni razumel tolikšne ljubezni do hišnega ljubljenčka, zato je njegovo dediščino hitro zmanjšal na 2 milijona. Več sreče je imel nemški ovčar, ki mu je lastnica, nemška grofica, zapustila 80 milijonov dolarjev. Pa ne samo njemu, temveč tudi vsem njegovim potomcem. Britanska pop pevka je svojemu mačku zapustila proračun za dosmrtno uživanje v gurmanski hrani in udobni postelji, hollywoodska igralka pa je svojo luksuzno vilo zapustila petim mačkam. 

Na žalost pa tako kot ljudje takšne sreče nimajo vse živali. Po vsem svetu jih veliko število ostane zapuščenih, nezaželenih in preganjanih. Le želijo si lahko tudi najmanjše pozornosti in skrbi.

paris_hilton_dog_house2.jpg

V fotogaleriji si lahko ogledate nekaj pasjih utic, ki bi si jih za svoj počitek zaslužili prav vsi kosmatinci.