Vzrok so bakterije

Najbolj pogost razlog neprijetnega vonja pralnega stroja je nabiranje bakterij. Čedalje večkrat peremo na nizkih temperaturah in s šibkimi pralnimi sredstvi, zato jih ne pobijemo dovolj in se pričnejo kopičiti. Najpogosteje se to zgodi v dozirni posodi, gumi na vratih, ki tesni, ali v filtru.

old_config.JPG

Kje se nabirajo in kako jih očistiti?

Zaradi varnosti, napravo, preden jo pričnete čistiti, izključite iz elektrike. Nato izvlecite dozirno posodo. Preglejte, ali je kje vidna plesen. Najlažje jo očistite z belilom in staro zobno ščetko. Posodo potopite v umivalnik, poln vroče vode in belila, ter jo temeljito zdrgnite s staro zobno ščetko. Ker je dozirna posoda po navadi najbolj obrabljen del pralnega stroja, jo lahko zamenjate tudi z novo. Da bi preprečili nabiranje bakterij, pa jo lahko celo prenehate uporabljati. Bolj priporočljiva je odločitev za pralno kroglo.

Naslednji najverjetnejši krivec je guma, ki tesni vrata. Plesen se še posebno rada razraste na njenem dnu; to pa zato, ker se tam po navadi zadržuje voda. Gumo očistite s krpo, na katero ste nanesli čistilo, ki vsebuje belilo. Sicer pa je mogoče tudi gumo enostavno zamenjati.

Na koncu preglejte še filter. Pod njegov predal postavite brisačo, ki bo ujela kakršno koli odvečno vodo. Odprite predal in filter odstranite. Tudi njega očistite v umivalniku, polnem vroče vode in belila. Zdrgnite ga s staro zobno ščetko.

laundry.jpg

Pralni stroj čistite vsak mesec

Da bi tudi sicer preprečili pojavljanje plesni, vrata pralnega stroja po vsakem pranju pustite nekaj časa odprta. Priporočljivo je tudi enkrat mesečno pralni stroj popolnoma prazen na najvišji temperaturi zagnati s čistilom, ki odstranjuje vodni kamen in ostanke čistilnih sredstev, poleg tega pa preprečuje pojav plesni.