Pazite, kako uporabljate energijsko varčno tehnologijo

Kupite lahko najbolj moderne energijsko učinkovite sisteme, naprave in sijalke, vendar pa niste naredili ničesar, če jih ne znate tudi pravilno uporabljati. Le tako lahko njihove lastnosti izkoristite čim bolj optimalno ter zmanjšate svoje račune. Kako in kdaj jih uporabljate ima res velik vpliv na njihovo učinkovitost.

Američani so lansko leto ugotovili, da se obnašajo čedalje bolj ekološko – kljub temu pa imajo čedalje večje stroške za energijo. Očiten razlog je uporaba čedalje več elektronskih naprav, krivi pa so tudi sami uporabniki. Ljudi zavede dejstvo, da so kupili energijsko varčno napravo. Ker so kupili varčno pipo, jo enostavno ne zapirajo dovolj pogosto. Ker so kupili varčen grelnik vode, mislijo, da si lahko privoščijo daljša prhanja.

07_27laptop_lg.jpeg

Naprava, ki pomaga najti načine za prihranek

Nobena tehnologija sveta ne more zamenjati večje ekološke zavesti. Ljudje morajo spremeniti svoje obnašanje. Prav zato pa so se pojavile nove naprave, ki spremljajo porabo energije. Te stanovalce priročno v vsakem trenutku obveščajo, koliko energije porabljajo, ter jim tako pomagajo spremeniti slabe navade.

Raziskave so pokazale, da je namestitev takšnih naprav električno porabo gospodinjstev zmanjšajo za 4 do 12 odstotkov. Pomembno pa je, da samim stanovalcem daje moč, da sami nadzirajo svojo uporabo energije. Nekatere naprave celo same predlagajo strategije, ki lahko pomagajo povečati prihranek.