Počitnice, ki jih preživite skupaj z najmlajšimi, so povsem drugačne, kot pa če bi se na dopust odpravili sami s partnerjem, zato morate pri načrtovanju in izvedbi upoštevati nekaj nasvetov, s katerimi bo bivanje na počitnicah bolj brezskrbno, zabavno in udobnejše.

Lokacija

Čeprav ste se do sedaj vedno odpravili v eksotične in bolj divje kraje, kjer ste lahko dva tedna živeli brez elektrike, vam to odsvetujemo, če nameravate s seboj vzeti majhnega otroka. To bo namreč prezahtevna avantura, kot tudi obisk tropskih oziroma tistih krajev, katerih vremenska klima se močno razlikuje od naše. Raje se izogibajte mestom, kjer že odrasli pogosto zbolijo, kaj pa šele otroci, ki svoj imunski sistem šele komaj razvijajo.

otrok_na_plazi.jpg

Najboljši kraji za letovanje so manjša, dolgočasna mesta, kjer ni toliko hrupa, prometa in gneče. Pomembno je le, da je dovolj prostora za igranje in brezskrbno druženje družine.

Pakiranje

Takoj, ko začnete pakirati stvari za dopust, boste spoznali, da otroški voziček in vsa ostala potrebna oprema zavzame veliko prostora. S seboj zato vzemite čim manj druge opreme, na primer oblačil in obutve, ki naj bo predvsem popolnoma praktična. Vzemite tudi nekaj igrač ter otrokovo najljubšo odejo ali vzglavnik.

V prenosni domači lekarni bi morali imeti losjon za sončenje z najvišjim zaščitnim faktorjem, mazilo za zdravljenje ran in ureznin, zaščitno sredstvo proti komarjem in drugim insektom ter zdravila, ki lajšujejo zdravstvene težave, kot so povišana telesna temperatura, blaga dehidracija in driska.

Dnevni razpored

Za vsak dan počitnic sestavite okviren dnevni razpored. Manjši otroci bi zagotovo morali vsaj enkrat dnevno spati, to pa bo tudi čas, ki ga boste lahko preživeli sami s partnerjem. Če boste otrokom zagotovili ta spanec, bodo tudi sicer veliko manj razdražljivi. Zaradi vročine in dolgih poletnih dni pa bo večina otrok zvečer verjetno zaspala kasneje kot običajno, kar pa je popolnoma primerno, če le že čez dan počivajo.

otrok_na_plazi_2.jpg

S partnerjem si razdelita obveznosti, povezane s kuhanjem in skrbjo za otroka. Lahko se denimo dogovorita, da se nekaj časa le eden ukvarja z otrokom, medtem ko se drugi lahko sprosti in počne, kar siželi. Vsaj en večer pa si privoščita tudi samo zase; obiščita restavracijo ali si oglejta koncert oziroma predstavo na prostem.

Poenostavite kuhanje

Na zasluženem dopustu se spomnite vseh tistih receptov, ki so polni sadja in zelenjave ter se hitro pripravijo. Jejte veliko rib in druge morske hrane ter solat. Svetujemo pa tudi, da si razdelita pripravljanje obrokov, čez dan pripravita le nekaj lahkega, glavni obrok pa pustita za večer.