Sesajte vsak drugi dan

Načeloma naj bi preproge, še posebej večje, počistili s sesalcem čisto vsak dan, da bi sproti posesali nabrano umazanijo, in to ne samo s površja, temveč tudi z globljih predelov tkanine. Zadostuje tudi sesanje vsak drugi dan, enkrat tedensko pa je že skoraj premalo.

Kako je treba posesati preprogo, verjetno že dobro veste. Malce težje delo pa je odstranjevanje madežev in občasno globinsko čiščenje s pomočjo kemikalij ali pare. Sicer lahko pokličete strokovnjaka, da opravi delo za vas, ali pa se z upoštevanjem naslednjih nasvetov dela lotite sami.

woman_cleaning_carpet.jpg

Odstranjevanje madežev

Obstaja več priznanih čistil in prav toliko domačih zvarkov za odstranjevanje madežev. Toda vlakna najsodobnejših preprog so narejena tako, da so premazana s posebnim premazom proti madežem, ki zmanjšuje obarvanje (seveda le, če razlitje hitro popivnate). Uporabite belo vpojno krpo oziroma brisačo ali kar navaden bel papir. Območje madeža ne smete drgniti, saj s tem poškodujete preprogo, zaradi česar je madež, tudi ko se odstrani, še bolj opazen.

stains_carpets1.jpg

Na madež nanesite čistilo in nanj za 10 sekund pritisnite belo krpo. Pravzaprav jo držite, dokler ne vidite, da se je barva madeža vtisnila nanjo). Da preprečite širjenje madeža, rahlo pritiskajte od roba proti sredini – verjetno pa boste morali pri trdovratnih madežih postopek ponoviti večkrat. Pred izpiranjem s hladno vodo in sušenjem prizadet predel večkrat popivnate s papirnato brisačo, dokler se površina ne posuši.

Madeži hišnih ljubljenčkov

Po sicer standardnem čiščenju madežev, ki jih povzročijo hišne živali, boste morda morali madež še dodatno razkužiti. Med učinkovita doma pripravljena sredstva za tovrstno čiščenje spada pena za britje, ki jo preprosto nanesete in nato postopoma posušite z brisačo. Drugi način je, da v vodi razredčite nekaj belega kisa, in sicer v razmerju dva proti ena, ter dobljeno tekočino polijete čez madež. Eno najbolj temeljitih domačih čistil pa ustvarite, če v eni skodelici vode raztopite dve žlici amonijaka, nato pa po izpiranju dodate še beli kis, zmešan z vodo.

pet_stain_removal.jpg

Prikrivanje zažganih delov preproge

Za razliko od madežev opekline na preprogi, običajno posledica neprimerno ugasnjenih cigaretnih ogorkov, poškodujejo vlakna in strukturo preprog in se ne odzivajo na konvencionalno čiščenje. Na svetle preproge lahko enostavno nanesete belilo in upate, da bodo temno sežgani predeli manj opazni. Lahko pa poskusite sežgane delčke tudi odstriči. Če vse drugo odpove, izrežite majhen krog iz tekstila, podobnega materialu preproge, in z njim prekrijte problematičen del.

carpetcleaning3.jpg

Globinsko čiščenje

Rešitev za domače globinsko čiščenje je, da si omislite prenosni čistilnik za preproge. S kemikalijami ali paro namočite in pretresite vlakna, nato pa posesajte večino tekočine skupaj z umazanijo. 

Držite se navodil za globinsko čiščenje. Dodajanje dodatnih kemikalij ali mešanje večih skupaj je lahko neproduktivno in naredi le škodo – namesto da bi odstranilo madeže, lahko celo pusti razbarvanja. Delajte počasi ter na koncu prostor še dobro prezračite, da se preproga hitreje osuši. Sušenje sicer pogosto traja osem ur in več.

V fotogaleriji pa si oglejte tudi nekaj idej okraševanja prostorov s preprogami.