Raje se prhajte

Namesto kopeli se raje odločite za prhanje; pa tudi pod prho ne bodite več kot deset minut oziroma ostanite pod njo kar se da malo časa. Še bolj učinkoviti pa boste med umivanjem, če boste namestili varčno glavo za prhanje. Večina dela tako, da med vodo vmeša kisik, zato pritisk ostane isti, vendar pa med enakim časom prhanja porabite manj vode.

hansgrohe_raindance_e_overhead_shower.jpg

Zmanjšajte kotliček

Stranišče zamenjajte za varčnejšo različico, ki omogoča splakovanje z manj vode; če pa trenutno nimate toliko denarja, v kotliček enostavno položite opeko, steklenico ali kaj podobnega in tako zmanjšajte njegovo prostornino.

V školjko ne mečite smeti

Prav tako stranišča ne uporabljajte kot koš za odpadke. Zobna nitka, kosmi vate, vatne paličice, vložki, tamponi in lasje lahko namreč delno zamašijo cevi in tako zmanjšajo učinkovitost splakovanja.

ico_bathroom_fixtures.jpg

Zapirajte vodo

Med umivanje zob zaprite vodo in jo tako vsak dan enostavno prihranite kar nekaj litrov. Enako pa lahko storite tudi, medtem ko si milite roke.

Zamenjajte sijalke

Vse običajne sijalke zamenjajte z varčnejšimi fluorescentnimi. Sicer so dražje, vendar pa porabijo kar 75 odstotkov manj energije in trajajo kar desetkrat dlje.