Upamo samo, da se bo dobro izteklo in bo obilno cvetenje lep uvod v dobro vrtnarsko sezono.

Zelenjavni vrt

Gredice smo večinoma že pripravili za prvo setev in sajenje. Domači kompost je črno zlato vsakega vrta, hkrati pa na kompostnem kupu recikliramo vsaj del odpadkov, ki nastanejo pri vsakdanjih opravilih. Pri gnojenju z mineralnimi gnojili moramo biti previdni, saj ta ustvarjajo umetne rastne pogoje, posledica tega pa je povečana občutljivost gojenih vrtnin za različne škodljive dejavnike. Zelo pomembna je tudi pestrost zasaditve naših gredic. Na robu in med samimi vrtninami naj najdejo mesto cvetoče enoletnice in trajnice zaradi privabljanja koristnih in odvračanja škodljivih organizmov.

vrt_251_1.jpg

Številne med njimi vplivajo tudi na izboljšanje okusa pridelanih vrtnin, zato naj uspevajo v sosedstvu kumina in krompir, bazilika in paradižnik, šetraj in fižol itd. Tudi nekatere plevelne rastline, ki jih pridno odstranjujemo, lahko koristno uporabimo pri pripravi čajev, brozg in prevretkov za zdravljenje bolezni, zatiranju škodljivcev in večanju odpornosti gojenih rastlin. Iz njivske preslice bomo pripravili sredstvo za zatiranje številnih bolezni, insekticide pa iz rabarbare, koprive, česna, vratiča, praproti in pelina.

V sadovnjaku

Cvetenje sadnih rastlin je občutljivo obdobje tako zaradi nestanovitnega vremena kot zaradi pojavljanja prvih škodljivcev in bolezni. Spomladanska slana lahko poškoduje brste v odpiranju, cvetove in že nastavljene plodiče, dolgotrajnejše deževje v času cvetenja pa ustvari ugodne razmere za vdor škodljivih organizmov. Ker je bil april suh in sončen, lahko maja pričakujemo nekoliko več padavin. To pa ugaja listnim ušem, ki se pridno množijo ob obilju sokov v času intenzivne rasti. Da se preveč ne razmnožijo, redno pregledujmo vršičke, še posebno po dežju, in jih še pravočasno odstranimo. Sadju lahko še vedno dodajamo hranila v obliki organskih in mineralnih gnojil, najprimernejši čas za to pa je v oblačnem vremenu in pred dežjem.

Okrasni vrt

Poleg drugega cvetočega dogajanja je v okrasnem vrtu vse v znamenju cvetenja tulipanov. Te priljubljene čebulice, ki jih sadimo jeseni, se odpirajo v najrazličnejših barvnih odtenkih. Največkrat jih sadimo samostojno na gredicah, bolj naravni učinek pa bomo dosegli z mešano zasaditvijo z drugimi trajnicami. Te bodo kasneje tudi zakrile moteč videz odcvetelih rastlin, ki jim obvezno porežemo cvetna stebla, da preprečimo nastajanje semena. Tako se bo vsa energija naložila v čebulice za ponovno cvetenje v prihodnjem letu.

vrt_251_2.jpg

Zdaj lahko porežemo tudi že odcvetele forzicije in druge grmovnice ter jih primerno oblikujemo. Zaradi suše je bila rast trate nekoliko počasnejša, s prvimi obilnejšimi padavinami pa bomo že polno zaposleni s košnjo. Za lepšo rast jo pognojimo s specialnim gnojilom za trato, med katerimi so tudi tako imenovana pametna gnojila. Pri teh so granule obdane s posebno oblogo, ki prepušča hranila samo takrat, ko so primerne razmere za rast, zato trajajo dalj časa.

Kljub temu, da narava nekoliko prehiteva, pa je pri tem ne smemo posnemati. Setev fižola in občutljivih plodovk naj počaka vsaj do »Zofke«, četudi je lepo in toplo. Previdnost nikoli ni odveč, čeprav se morebiti kasneje izkaže tudi drugače.