Velike naprave v našem domu (hladilniki, pralni in pomivalni stroji) pravzaprav porabijo precej velik del energije, ki jo vsak mesec plačamo. Na srečo pa nova tehnologija sedaj omogoča, da naprave porabljajo kar pol manj energije kot modeli, starejši od dvanajstih let. Tako pa ne prihranijo samo vaš denar, temveč obvarujejo tudi okolje. Če porabimo manj energije, elektrarne manj delajo, to pa povzroči manj onesnaževanja. Naučite se torej izbrati najbolj varčno možnost.

laundry_room_design.jpg

Energijska nalepka

Poiščite energijsko nalepko. Tako so namreč označene naprave, ki so v svoji kategoriji med najbolj varčnimi ter delajo celo z manjšo porabo energije, kot jo zahteva Evropska unija. Če si boste zapomnili samo en nasvet, si zato zapomnite tega.

Prava velikost

Premislite, ali naprava, ki jo kupujete, ustreza vašim potrebam. Prevelike klimatske naprave, grelci za vodo in hladilniki zapravijo veliko energije in denarja, po navadi pa zaradi neustreznih okoliščin tudi delujejo veliko slabše.

plasma_tv_screen_living_room_inspiration_idea.jpg

Plin

Če je mogoče, namesto električnih naprav izbirajte takšne, ki jih poganja plin. Veliko bolj učinkovito je namreč, če ga uporabljate vi, ne pa elektrarna, ki njegovo toploto nato pretvarja v elektriko, ki jo po žicah pošlje k  vam. Poiščite torej grelce za vodo, štedilnike in sušilce, ki za svoje delovanje uporabljajo plin.

Cena

Razmišljajte dolgoročno. Veliko najbolj energijsko varčnih naprav je bolj dragih, vendar pa v desetih do dvajsetih letih, kolikšna je njihova življenjska doba, prihranijo kar velik kupček denarja.