Z nekaj preprostimi in poceni idejami lahko spremenite dom, tako da bo bolj varen in praktičen tudi za starejše, ki jim je gibanje oteženo.

Kopalnica

Najpomembnejše je prilagoditi kopalnico, da jo zlahka uporabljajo z vašo pomočjo ali brez nje. Zelo dobrodošla sprememba bo denimo zagotovo nova straniščna školjka z višjim sedežem. V kabini za prhanje ali poleg kopalne kadi pa dodajte še nekaj oprijemalnih ročajev, da bo njihovo umivanje bolj stabilno.

bathroom_grab_bar.jpg

Stabilna tla in čim manj stopnic

Prilagoditi pa je treba tudi stopnice in tla. Če imate pred vhodom v dom več stopnic, jih odstranite in dvignite teren tako, da boste lahko uredili le eno samo, ki bo enostavna za prečkanje. Starejši bodo tako lahko lažje in pogosteje odšli ven. Poskušajte tudi vse pripomočke in prostore, ki jih potrebujejo prestaviti v isto nadstropje, v katerem živijo, da jim ne bo treba dnevno uporabljati stopnišča. Nevarna pa so lahko tudi tla iz keramičnih in porcelanastih ploščic, zato se raje odločite za parket, laminat ali pluto.

cork_flooring_livingroom_photos.jpg

Pametne naprave

Pravzaprav lahko spremenimo veliko malenkosti, ki starejšim olajšajo bivanje. Obstaja mnogo inovativnih in priročnih naprav, s katerimi je marsikaj lažje. Po stanovanju lahko denimo namestite senzorje, ki zaznajo padec ali gibanjo po tleh ter vam po telefonu sporočijo, da je nekaj narobe. Sicer pa jih naučite uporabljati mobilni telefon (ali vsaj funkcijo hitro klicanje) in jim zabičajte, da ga imajo vedno s seboj.