Drva in sončni zbiralniki

Franc Prpič iz Dolšč pri Kostanjevici na Krki z družino živi v 80 kvadratnih metrov veliki enodružinski montažni hiši, ki je bila zgrajena leta 1988. Hiša je obložena s štiri centimetre debelim slojem stiropora, pod strešno kritino pa je 10 centimetrov steklene volne. Hiša ima skupno 12 oken in tri zunanja vrata. Ogrevajo jo s pomočjo peči na trda goriva. Z isto pečjo v zimskem času ogrevajo tudi toplo sanitarno vodo. Na leto za to porabijo okoli 17 kubičnih metrov drv. V poletnem in deloma prehodnem obdobju pa sanitarno vodo ogrevajo s pomočjo dveh sončnih kolektorjev.

dovc_prpic_2.jpg

Hiša nima prisilnega prezračevanja, ampak bivalne prostore prezračujejo z odpiranjem oken. Tudi pri hlajenju hiše si v poletnem času pomagajo z odpiranjem oken, na katerih so nameščene žaluzije.

Vakuumski cevni kolektorji in zemeljski plin

Poslovno-stanovanjski objekt Kramar&družbenik iz Škofje vasi pri Celju s skupno površino 430 kvadratnih metrov je bil zgrajen leta 1976, leta 2010 pa so zgradbo temeljito obnovili. Objekt je razdeljen na dva dela, in sicer so v pritličju poslovni prostori, v nadstropju pa je stanovanjski del. Hiša je zgrajena iz masivnih materialov in obložena s 5 centimetrov debelim slojem stiropora, medtem ko ostrešje nima posebne izolacije. Na celotnem poslovno-stanovanjskem objektu je skupno 22 oken in pet zunanjih vrat.

dovc_akcija_kramar.jpg

Celoten objekt ogrevajo s pomočjo peči na zemeljski plin (FER z nazivno močjo 44 kW in 96-odstotnim izkoristkom). Peč je povezana z dvema zalogovnikoma za toplo vodo. Večji zalogovnik ima prostornino 1000 litrov, manjši pa 800 litrov. Na strehi je tudi sedem vakuumskih cevnih kolektorjev s skupno 115 cevmi. Te so povezane tudi s 500-litrskim grelnikom za sanitarno vodo. Omenjeno število kolektorjev lastnikom zagotavlja, da imajo vse leto dovolj tople vode za umivanje, v prehodnih obdobjih jim sončni zbiralniki v obeh zalogovnikih segrejejo dovolj tople vode za ogrevanje celotnega objekta, medtem ko v zimskem času za ogrevanje uporabljajo predvsem zemeljski plin. Odkar imajo na objektu vgrajene sončne zbiralnike, se je namreč poraba zemeljskega plina bistveno zmanjšala. Zdaj namreč za ogrevanje objekta porabijo okoli 1500 kubičnih metrov zemeljskega plina, ko še niso imeli kolektorjev, pa so ga porabili okoli 4500 kubičnih metrov.

dovc_akcija_zakljucek_1.jpg

Celoten poslovno-stanovanjski objekt prezračujejo z odpiranjem oken, pri hlajenju stanovanjskega dela hiše v poletnem času vklopijo ventilator, na oknih pa imajo tudi žaluzije. V poslovnem delu hiše pa ne potrebujejo dodatnega hlajenja, saj se temperature v tem delu v poletnem času gibljejo med 20 in 22 stopinjami Celzija.