Fizična pregrada

Idealna rešitev, kako se popolnoma znebite komarjev, je, da namestite na okna in balkonska vrata zaščitno mrežo proti komarjem. Mrežo vgradite na okna, ki jih pogosto odpirate, nenazadnje pa lahko z njimi prekrijete tudi posteljo.

mosquitoes.jpg

Odstranite stoječo vodo

Komarji preprosto obožujejo stoječo ali tekočo vodo, zato je večja verjetnost, da bodo prišli do vašega doma, če je ta v vaši okolici. Razne luže, zamašeni odtočni kanali, stare vrtne cevi in vse, kar vsebuje vodo več kot en teden, predstavlja idealna mesta za odlaganje in razvoj komarjevih zarodkov.

Rastline, ki odganjajo komarje

V pomoč pa so vam lahko tudi rastline, ki po naravni poti odganjajo nadležne komarje. Ena izmed takšnih je na primer ognjič, ki s svojim značilnim vonjem odganja insekte. Ognjič posadite v bližini doma ali pa v posodo, ki jo postavite na okensko polico v stanovanju ali na terasi. Za boljše rezultate zdrobite nekaj ognjiča in ga namočite v alkohol. Zvarek nato postavite v dnevno sobo ali spalnico.

ognjic.jpg

Podobno delujeta tudi rožmarin in mačja meta – zelišči, ki ravno tako učinkovito preženeta komarje. Najbolje je, če si ustvarite oljni koncentrat iz rožmarina ali mačje mete, ki pa ga lahko tudi kupite.

Urejanje krajine

Ste vedeli, da se lahko znebite komarjev, če pravilno uredite svoj vrt in krajino v okolici? Komarji se namreč radi nahajajo v temnih, zaščitenih območjih, kot so denimo kotički med drevesi in grmovjem, zato z okolice odstranite nizka drevesa in grmovnice; višja drevesa spodaj dobro obrežite, travo pa kosite zelo na kratko. To bo zmanjšalo stopnjo vlažnosti na vrtu v večernih in nočnih urah, saj bosta čez dan tudi nižje ležeče predele dosegla sončna svetloba in veter.