Tako imenovana Solarna hiša je po besedah njenih znanstvenikov nova generacija montažnih hiš. Zgrajena je iz materialov, ki so naravni (les) in okolju prijazni (solarne celice). Kombinacija enostavnosti, igre geometričnih oblik in pametnih tehnoloških rešitev pa ustvarja energijsko popolnoma učinkovito hišo.

prefab_house_vhod.jpg

Materiali

Glavni gradbeni material je torej les, natančneje lesene montažne plošče, izrezane z laserjem, ki so velike 1,22 krat 1,44 metra. Hiša ima tudi veliko steklenih oken v isti velikosti kot so montažne plošče. Na skoraj celotni površini strehe in zunanjih sten pa so pritrjene solarne plošče. S pomočjo sončnih celic tako zbirate solarno energijo, ki je proizvedete več, kot pa jo dejansko porabite za delovanje in vzdrževanje hiše.

Napredna tehnologija

Zgradba vsebuje tudi pametno tehnologijo. Raziskovalci so preučili in nadgradili sistem uporabe posameznih sob in naprav v njih, saj so vse funkcije povezali v en računalnik. Tako je mogoč nadzor iz enega mesta: tako nad prezračevanjem, ogrevanjem in ohlajanjem prostorov kot tudi nad upravljanjem s hišnimi pripomočki in napravami. Solarna hiša vsebuje tudi številne senzorje, mehanizme in programe, ki so vgrajeni v trdi disk računalnika, tako da vam varnostnih in drugih sistemov ni treba nameščati ročno.

prefab_house_6_sistem_eko.jpg

Objekt je energijsko varčen in učinkovit, zlahka pa sprejeme štiričlansko družino. Skupna površina bivalnih prostorov je namreč dobrih 75 kvadratnih metrov. Dom je oblikovan zaokroženo, saj tako pridobi največ možnega prostora v notranjosti. Dva metra pa je dvignjen tudi od tal, zato je pod njim lahko prostor za teraso, kjer lahko stanovalci preživljajo prosti čas.

Solarna hiša je zgrajena v petnajstih dnevih

Montažne hiše izdelujejo v posebnih laboratorijih za izdelavo posameznih delov, ki se zaenkrat nahajajo v Španiji, na Nizozemskem, Norveškem, v Indiji in Južni Afriki. Čeprav so stroški nakupa takšne hiše trenutno še precej dragi, pa pričakujejo, da bi se z množično proizvodnjo lahko močno znižali. S tem pa bi tako imenovane Solarne hiše postale dostopne tudi širši populaciji.

prefab_house_spalnica.jpg

Več fotografij Solarne hiše si oglejte v fotogaleriji.