Težava je le, če vas nekaj napačnih korakov povsem odvrne od vrtnarjenja. Nič ni hujšega od sanj o lepem vrtu, ki se končajo s klavrnim pridelkom. Prav zato smo za vas zbrali opis nekaj najbolj pogostih napak, ki se jim boste tako lažje izognili.

Neprimerno zalivanje

Veliko neizkušenih vrtnarjev rastline zaliva preveč ali premalo. V prvem primeru jih skoraj utopi, v drugem pa se pričnejo sušiti. Temu se lahko izognete, če se pozanimate o potrebah posameznih vrst. Nekatere želijo biti vedno vlažne, druge pa se rade pred ponovnim zalivanjem nekoliko osušijo. Vlažnost prsti pa redno preverjajte tako, da vanjo do drugega členka zapičite prst.

water_plants_safely_800x800.jpg

Napačen prostor

Vedeti morate, ali določena rastlina potrebuje sonce ali senco, in jo ustrezno posaditi. Poleg tega pa sadite samo vrste, ki so primerne za vaše geografsko območje. To bo tudi zmanjšalo težave z zajedavci, saj rastline, ki so nesrečne, privlačijo bolezni.

Premalo prostora

Rastline za svoj razvoj potrebujejo različno veliko območje. Pazite torej, kako blizu postavljate posamezne sadike, saj se bodo sicer pričele med seboj boriti za sonce in hrano. Poleg tega v cvetlične lončke sadite le rastline, ki so zanje resnično primerne.

organic_gardening.jpg

Premočno gnojenje

Če je ena doza gnojila tako blagodejna, sta dve še boljši. Napačno! Upoštevajte dozo, ki je zapisana v navodilih. Pretirati ne morete le z domačim kompostom. Preveč gnojila sicer povzroči prehitro rast, ki je bolj dovzetna za bolezni in zajedavce.

Prst, ki ni prekrita

Prst zelenjave, zelišč, cvetja in dreves morate prekriti s približno osem centimetrov globoko plastjo koščkov lesa, listov in pokošene trave. To namreč zmanjša izparevanje vode in prst ohranja vlažno. Prav tako preprečuje rast plevela in korenine ohranja hladne.

potato_1.jpg

Prst, ki ni pripravljena

Večine rastlin ne morete kar posaditi, zaliti in oditi ter pričakovati, da bodo uspevale. Pred sajenjem prst do 30 centimetrov globoko vsaj malo zrahljajte, dodajte pa ji tudi nekaj centimetrov komposta ali gnojila. Idealno je pravzaprav, da prst testirate in celo natančno ugotovite, katera hranila ji manjkajo.

Premajhna izpostavljenost soncu

Vedeti morate, koliko ur sonca na dan približno potrebuje določena rastlina. Če denimo potrebuje vsaj šest ur izpostavljenosti neposredni sončni svetlobi, vaš vrt pa po petih urah prekrije senca hiše, enostavno ne bo dobro uspevala.