Naša opredelitev tradicionalnega sadovnjaka ni nič manj kot pet sadnih dreves, oddaljenih med seboj ne več kot 20 metrov. Seveda vsi nimamo na voljo tolikšnega prostora za sajenje, vendar pa je sadovnjak resnično mogoče vzdrževati tudi na majhni zaplati zemlje za hišo ali celo na terasi. V tem primeru se odločite za sadna drevesa, ki so cepljena na različne podlage, tako da je mogoče končno velikost drevesa dobesedno izbrati.

pomaranca_ob_steni.jpg

V majhnem vrtu so lahko že samo tri drevesa sadovnjak. Če jih postavite bolj premišljeno in kupite manjše in prilagojene vrste, ki se lahko, na primer, prislonijo k steni ali rastejo vertikalno ter tako ne zavzemejo veliko prostora, pa jih lahko gojite celo več.

esaplier_apple.jpg

Kaj saditi?

Posadite tisto sadje, ki ga najbolj radi jeste. Ste ljubitelj malin, rdečega in črnega ribeza, pomaranč, hrušk in sliv? Potem posadite ravno te vrste sadja. Sicer je za začetnike dobro in zanesljivo izhodišče gojenje jabolk, hrušk in sliv, saj so njihova drevesa enostavna za vzdrževanje.

goji_berry_tree.jpg

Tudi jagode ni težko gojiti; lahko pa jih pojeste sveže ali zmečkane v sok. Obstaja ogromno sadnih sort, zato izberite tisto, ki bo glede na podnebje, v katerem živite, najbolje uspevala. Izredno lepo denimo prezimijo goji jagode, saj so doma z vznožja Himalaje. 

colorful_strawberry_fruits_for_romantic_lovers10.jpg

Gojenje jagod

Jagode posadite na gredo, veliko okoli dva metra, ali v večjo posodo. Pri tem na gredi med sadikami pustite okoli 25 centimetrov razmika, v vrsti pa naj bo največ štiri ali pet rastlin. Za uspeh je nujno tudi kolobarjenje, tako da pridejo jagode na isto gredo šele po nekaj letih. Za zaščito pred plesnijo in gnilobo pa posadite med dve vrsti jagod čebulo ali česen, ker odganjata bolezni.

Gojenje malin

Maline cenimo zaradi edinstvenega okusa in širokih možnosti uporabe. Ljubijo izrazito kisla tla, zato jih je treba saditi na tleh, ki vsebujejo mnogo apnenca in dovolj šote. Potrebujejo tudi oporo. Mlade rastline, ki naj bodo protivirusno testirane, posadite okoli 35 centimetrov narazen. Ko listje odpade, jih vsako leto prekrijte z zrelim in kvalitetnim kompostom, ki ga čisto rahlo vtrete v zemljo.

apple_tree2.jpg

Gojenje jabolk

Mlada drevesa posadite v dovolj velike posode ali v dovolj velike luknje na vrtu, v katere nasujete tudi nekaj gnojila. Pri novo posajenih sadikah je treba redno odstranjevati morebitne plodove, saj je prvo leto pomembno, da se drevo dobro ukorenini ter opomore od šoka, ki je nastalo pri presajanju. Drevesom ne pozabite tudi razrahljati privezov, da se lubje na vejah in deblih ne bi poškodovalo.