Z upoštevanjem naslednjih pravil se lahko izognete najbolj običajnim napakam pri opremljanju bivalnih prostorov. Za začetek nikakor ne uporabljajte premajhnih preprog − to je praktično najbolj pogosta napaka okrasitve prostorov. Preproga naj bi bila dovolj velika, da lahko nanjo položite vse glavne kose pohištva v prostoru. Če pa to preprosto ni mogoče, nanjo delno postavite vsaj sprednje noge večjih kosov, zadnje pa naj ostanejo na tleh.

Stene in strop

Nikoli najprej ne izberite barve sten. Na voljo imate namreč toliko odtenkov barv, ki se lahko precej enostavno zamenjajo. Najprej torej izberite osnovne kose pohištva in dekoracije, šele potem pa okrasite stene okoli njih. Pri stropu pazite, da lestenec ne visi previsoko, saj bo tako svetloba usmerjena v strop, nižji predeli sobe pa ne bodo dobro osvetljeni.

hshui105_1after_living_room_ss_w609_550x412shkl.jpg

Prav tako ne obešajte previsoko na steno umetnin in ogledal. Posebno slike in karikature vedno umestite v višini oči. Sicer se želena višina nekoliko razlikuje tudi od posameznika do posameznika, vendar pa je po navadi bolje, če so postavljene nižje kot pa višje. Prav tako ne uporabljajte prekratkih zaves. Nič ni narobe, če so zavese in zastori nekoliko daljši in segajo praktično do tal, vendar nikoli ne smejo biti prekratki, saj tako naredijo prostor vizualno nižji kot je v resnici.

small_living_room_001.jpg

Tematske sobe

Res je lahko zelo zabavno urejati tematsko sobo, vendar pa vam svetujemo, da se tega vseeno ne lotite. Hitro se je boste namreč naveličali, kmalu pa zna izgledati tudi zastarelo. Potem boste prisiljeni porabiti še več denarja, da boste prostor spet spremenili. Namesto tega poskusite v sobo dodati le nekatere elemente najljubše teme − najbolje tiste, ki so vam resnično všeč. Če se denimo navdušujete nad džunglo, izberite samo nekaj živalskih motivov, kot so blazine, potiskane z zebrastim vzorcem.

blazine_na_sedezni_garnituri.jpg

Blazine

Okrasne blazine so zelo lep dekorativen poudarek, vendar jih ne uporabljajte toliko, da morate vsakič, ko se želite usesti, odvečne premakniti levo ali desno. Namestite jih le nekaj - dve, tri ali štiri so popolnoma dovolj. Pazite pa, da ne bodo premajhne. Barvno naj se ujemajo z večjimi kosi pohištva in dekorativnimi tkaninami.

living_room.jpg

Pohištvo

Ne potiskajte vsega pohištva proti stenam. Če živite v manjših bivalnih prostorih, se sicer temu skorajda ne morete izogniti, vendar če le imate to možnost, postavite nekatero pohištvo tudi na sredino, saj tako ustvarite bolj intimno vzdušje. To je še zlasti pomembno v dnevni sobi in prostorih za druženje. Predvsem pa nikoli ne izberite stila pred udobjem. Obstaja veliko lepih kosov sedežne opreme in dekoracije, ki izgledajo nadvse privlačno, vendar pa so izjemno neprijetni, ko nanje sedete. Pred nakupom zato vedno dobro premislite, kako boste uporabljati posamezen element in katera merila mora posledično zadovoljiti.