Velikosti prostora

Da bi bil stropni ventilator kar najbolj učinkovit, je pomembno, da upoštevate velikost sobe, ki jo bo ohlajal. Za prostore do sedmih kvadratnih metrov potrebujete ventilator s premerom od 75 do 90 centimetrov, za prostore do štirinajst kvadratnih metrov izberite ventilator s premerom od 90 do 105 centimetrov, za večje prostore pa ventilator s premerom od 125 do 140 centimetrov.

Višina prostora

Upoštevati morate tudi višino prostora. Najbolj idealno je, če lahko postavite ventilator nekje 2,5 metrov od tal. Če je soba nižja, izberite ventilator, ki se praktično dotika stropa; če pa je višja, se odločite za ventilator, ki je spuščen s pomočjo daljšega droga.

ceiling_fan_7.jpg

Motor

Najbolj pomemben del ventilatorja je seveda njegov motor. Kakovost ventilatorja je namreč praktično povsem odvisna od kakovosti motorja, zato se izognite slabo izdelanim, ki proizvedejo več hrupa kot pa hladu.

Videz

Ventilatorji imajo seveda tudi različen videz. Najbolj pogosto lahko izbiramo med lesom, kovino in emajlom. Izbiro seveda uskladite s svojo notranjo opremo, hkrati pa se prepričajte, da je material čim bolj odporen na praske. Najbolj trpežna izbira je medenina.

Garancija

Vedno pa se seveda pozanimajte tudi, kako dolgo velja garancija. Razlike med posameznimi proizvajalci so namreč velike, hkrati pa je izredna prednost, če podjetje nudi popravilo blizu vašega doma. Prav zaradi tega se je veliko bolje odločiti za bolj znane in preizkušeno kakovostne proizvajalce.