Krompir posadite v še hladno prst

Seme krompirja lahko kupite v vsakem vrtnem centru; ker pa ima raje nekoliko bolj hladno vreme, je še ravno zadnji čas, da ga tudi posejete. Semena sicer hranite v hladilniku; približno teden dni pred samim sejanjem pa jih položite na s soncem obsijano okensko polico. To jih bo prebudilo iz njihovega zimskega spanja ter zagotovilo boljšo in hitrejšo rast, ko jih položite v še hladno spomladansko prst.

potatobasket.jpg

Semena enostavno potresite po prsti

Če se ne želite ukvarjati z bolj resnim in skrbnim vrtnarjenjem, semena enostavno posujte po prsti (lahko je celo nekoliko porasla s travo), nato pa jih prekrijte s plastjo listov ali slame. Tudi takšna enostavna metoda sajenja je lahko izjemno uspešna, vendar le pod pogojem, da je prst bogata in plodna. Krompir namreč med svojo rastjo kar precej poje, zato potrebuje prst z veliko hranili in dovolj vode. Zaradi tega lahko prsti dodate tudi še nekaj dodatnega organskega gnojila.

potatoes_in_straw.jpg

Lahko pa si tudi nekoliko umažete roke

Lahko pa še nekoliko umažete svoje roke in semena zakopljete približno tri do pet centimetrov globoko, čez prst pa spet položite plast listov ali slame. To je pravzaprav bolj preizkušena metoda, ki bo zagotovo prinesla dobre rezultate. Seveda pa ne pozabite tudi, da morajo imeti krompirjeve rastlinice dovolj prostora, da se prebijejo na plan. Liste ali slamo zato nikar ne naložite preveč na gosto. Prav tako pazite, če imate težave z mišmi ali polži, saj lahko takšen način vrtnarjenja njihovo število še poveča.