S pomočjo dobre naprave in pravilnega upravljanja lahko dobite prijetno ohlajeno stanovanje ali avtomobil, lahko pa tudi tisti nadležni prehlad, ki se ga v povezavah s klimatskimi napravami tako pogosto omenja. Vzrok zanj je skoraj praviloma napačno nastavljena klimatska naprava.

Svežina hladu

Svežina, ki jo omogoča klimatizacija, bo prijetna samo, če se držimo pravil uporabe klimatske naprave. Klimatizacija je mehansko hlajenje prostora, pri katerem so temperatura, vlažnost, prezračevanje in čistoča zraka kontrolirani, sodobne klimatske naprave pa omogočajo uravnavanje vseh štirih parametrov. S pomočjo naprave moramo doseči stanje, v katerem ne čutimo hladu in vročine in je gibanje zraka prijetno oziroma ga ne čutimo, ko se zrak ne zdi ne suh ne vlažen.

Na toplotno ugodje v prostoru vplivajo štirje omenjeni dejavniki, ki se med seboj prepletajo: temperatura zraka, relativna vlažnost zraka, hitrost gibanja zraka in toplotno sevanje. Uporaba klimatskih naprav je priporočljiva in je pomemben element za preprečevanje neželenih učinkov visokih temperatur v obdobjih velikih obremenitev z zunanjo toploto. Nepravilna uporaba klimatskih naprav, doma ali na delovnem mestu, pa lahko povzroči zdravstvene težave. Svežina, ki jo prinaša klimatska naprava, bo prijetna samo, če se držimo nekaterih pravil uporabe.

dom256_klima5.jpg

Pravila uporabe

Osnovno pravilo uporabe klimatske naprave je, da temperatura ne sme biti prenizka glede na zunanjo temperaturo. V obdobjih vročine je optimalna temperatura prostora med 23 in 25 stopinj Celzija in je priporočeno, da temperatura v klimatiziranem prostoru ni več kot 5 do 8 stopinj Celzija nižja od zunanje. Relativna vlažnost v prostoru naj bo med 40 in 60 odstotkov. Klimatska naprava naj bo nameščena tako, da osebe v prostoru ne občutijo neprijetnega gibanja zraka.

Zaradi nepravilne uporabe lahko pride do nekaterih zdravstvenih težav. Težave z dihali in tudi neprijetnega počutja zaradi prevelikih temperaturnih razlik pri prehajanju med hlajenimi in nehlajenimi prostori. Pri povečani vlažnosti pa obstaja nevarnost razmnoževanja mikroorganizmov. Po drugi strani lahko presuh zrak povzroči srbenje kože, pekoče grlo in oči. Tako klimatske naprave, pri katerih filtri niso redno čiščeni in vzdrževani, lahko povečajo prisotnost snovi, ki povzročajo zdravstvene težave, enako velja tudi za klimatske naprave v avtomobilih.

Kako torej uporabljati klimatsko napravo? V osnovi med uporabo zaprite okna in vrata. Kjer klimatska naprava ne prezračuje prostora, je priporočljivo občasno na hitro odpreti okno in prostor dodatno prezračiti, kajenje v prostorih pa je danes tako in tako praviloma preteklost. Termostat nastavite na temperaturo 3–4 stopinje nižje od zunanje temperature, predvsem pa vedite, da najnižja možna temperatura, ki jo naprava omogoča, ne pomeni hkrati najboljše klimatizacije.

dom256_klima1.jpg

Po ohladitvi prostora preverite nastavitev regulatorja vlažnosti, saj to izboljša počutje in tudi prihrani energijo. Za ohladitev prostora je potreben določen čas in nastavitev termostata na najnižjo možno temperaturo ga ne bo skrajšala. To pomeni, da je najbolj potratno in tudi za uporabnika prostorov neprijetno in morda celo nevarno za razvoj bolezni le občasno vklapljanje klimatske naprave s polnim pihanjem. Naj bo stalno vklopljena. Termostat pa je tisti, ki skrbi za uravnavanje vseh parametrov, in tudi tu je eden izmed razlogov, da vam priporočamo nakup kvalitetnih klimatskih naprav s termostati, ki naj imajo tudi možnost časovnega vklopa (ali celo daljinskega s pomočjo telefona) in se lahko ohlajanje vklopi že pred vašim prihodom domov. Da tega, da bi morale biti vse klimatske naprave energijskega razreda A (za hlajenje in tudi gretje, če je naprava namenjena tudi gretju), niti ne omenjamo.