Testirali smo barve, ki sem jih, resnici na ljubo, že nekajkrat preizkusil, razen Golda in Brillianta. Preden začnemo z opisom naših mojstrovin, naj omenim še novost: družina notranjih barv Jupol ima prenovljeno embalažo.

Predpreizkus kot priprava na test

Naj najprej razčistim s predhodnim preizkusi. Notranjo barvo Jupol (ki so ga letos preimenovali v Jupol Classic) lahko najdete v številnih slovenskih domovih, kajti to je blagovna znamka, ki je v veliki meri prevzela ime notranje barve in je s svojo kvaliteto danes sinonim za notranjo barvo . In seveda tako tudi v mojem. Z običajnim Jupolom sem belil že velikokrat, na prigovarjanje žene pa smo se pred tremi leti odločili, da uporabimo Jupol Trend. Obnesel se je odlično, nekaj težav sem imel le z drsenjem valčka. Vzrok pa, kot smo ugotovili na našem tokratnem testu, ni bil v barvi, ampak v barvanju mavčno kartonskih plošč v mansardi, ki so se preveč izsušile in bi za pripravo bila nujna uporaba Akril emulzije (v razmerju 1:1 Akril emulzija : voda) ter v mojstru, saj sem preveč pritiskal valček in skušal iz njega iztisniti do zadnje kaplje barve. Ampak, vaja dela mojstra in tako vam polagamo na srce, da se tudi sami lotite kakšnega 'preizkusa' v vašem stanovanju in z barvo osvežite stene in strope sob – kajti to je, kot bi v sobo prinesli sonce.

Testna ekipa

jub_pleskanje_3.jpg

Pojdimo po vrsti. V naši ekipi sta bila poklicni soboslikar Lenart Ornik, demonstrator JUB-a Bojan Zamuda in izdelovalec vzorcev v marketingu JUB Vinko Ulčar. Na našem testu smo preverili uporabnost in prijaznost barv do uporabnika, posebno pozorno pa smo opazovali pokrivnost barv in njihovo polnost. Kajti, kot pravijo malarji, bolj kot je barva polna, boljša je. Morda pa samo še nekaj besed o paropropustnosti.

Bistena prednost vseh Jupolovih notranjih barv je njihova visoka paropropustnost. Tega seveda nismo mogli preizkusiti na našem testu, so pa zato vidni rezultati kar v vaši in tudi v moji kopalnici, v kateri je približno 40 odstotkov sten in stropov mavčno kartonskih in prebavanih z Jupolom Classicom. To zadostuje, da se v prostoru ob kopanju prekomerno ne nabira vlaga, saj mavčno kartonske plošče sprejemajo in kasneje oddajajo vlago. Če bi bile prebarvane s slabo paropropustno barvo, bi se na površini sten ob vsakem tuširanju pojavile kapljice.

Barva in orodje

Preden spregovorimo več o samih barvah še nekaj osnovnih napotkov, ki so mi jih dali člani testne ekipe. Najprej morate izbrati barvo in njen ton. Jupol Classic je običajni Jupol, ki je na trgu že skoraj 40 let (mogoče je nianisranjev pastelnih odtenkih), Jupol Gold odlikuje visoka pralnost, mogoče pa ga je niansirati na niansirnem sistemu JUMIX v več kot 2000 barvnih odtenkih. Kot tretja izmed notranjih barv, ki so na voljo v beli barvi z možnostjo niansiranja, je tu še Jupol Brilliant. Tako Jupol Brilliant, kot tudi Jupol Trend in Jupol Junior so notranje barve, pri katerih zadošča le enkraten nanos. Jupol Classic in Jupol Gold pa je priporočljivo nanesti dvakrat (vmesno sušenje naj traja minimalno tri do 4 ure, raje več).

Za barvo Jupol Brilliant, ki je v svoji osnovi tudi bela prekrivna barva in jo je mogoče niansirati, pa zadostuje že enkratni nanos. Enkraten nanos zadostuje tudi pri nanosu vseh odtenkov notranjih barv Jupol Trend (12 že gotovih modnih barvnih odtenkov) in Jupol Junior (6 že gotovih barvnih odtenkov za otroške sobe, ki so v letošnjem letu glede na zahteve trga nekoliko bolj intenzivni). Ostaneta nam še namenski notranji barvi Jupol Citro, ki je namenjen prostorom, kjer se pojavlja zidna plesen (pred barvanjem je plesen potrebno nujno odstraniti) in Jupol Block, ki je nova notranja barva namenjena prekrivanju najbolj trdovratnih madežev.

jub_pleskanje_2.jpg

Bistvo dobrega dela je priprava orodja in prostora. Tako priporočamo, da obvezno zaščitite luči in stikala ter robove sten s posebnim keper samolepilnim trakom, po tleh pa je najbolje položiti juto ali pa papir v roli. Je pa ob tem spet res, da so vse Jupol barve na vodni osnovi in se jih tako da enostavno odstraniti celo po daljšem času, čeprav seveda priporočamo takojšnje čiščenje. Vedro in odcejevalna mrežica ter različni čopiči so nujni pripomoček (pri Jupol Trendu in Jupol Juniorju ne potrebujete posebnega vedra), pogosto pa se pojavi tudi vprašanje valjčka. Priporočamo obe velikosti, torej malega za robove in večjega za večje površine, odlično pa se obnese tudi palica s katero podaljšate ročaj valčka. Dolgodlaki valjčki so primernejši za domače mojstre, medtem ko vam za barvanje z Jupolom Trend in Jupol Junior priporočamo kratkodlake valjčke Jupol Trend / Jupol Junior, ki so prilagojeni velikosti posode.

Pred pleskanjem valjček najprej namočite in zdrgnite ob steno, nato pa začnite z barvanjem. Vse nianisrane barve (tako že zniansirane, kot tudi zniansirane v sistemu JUMIX) je potrebno pred uporabo nujno premešati, da dobimo enakomerni barvni odtenek v celotni barvi, po potrebi pa lahko barvo (Classic, Gold in Brilliant) tudi rahlo razredčimo z vodo. Stara malarska šola pravi, da mora barva teči s palice, ki jo dvigneš iz nje, kot tanka nitka. Barv Jupol Trend in Jupol Junior se praviloma ne razredčuje.

Nanašanje je odvisno tudi od podlage. Če je le ta preveč suha je potrebno uporabiti Akril emulzijo kot pri prvem barvanju, v primeru starega apnenega beleža pa priporočamo bolj nežno barvanje, nemalokrat pa je spet potrebna Akril emulzija za utrjevanje podlage (Jupol Trend in Jupol Junior se dobro obneseta tudi na starem apnenem beležu – preizkušeno doma). Večje razpoke sanirajte, univerzalna rešitev v primeru slabih podlag pa je zopet Akril emulzija, ki jo v odvisnosti od podlage lahko razredčite z vodo v razmerju 1: 1.

Naš test

jub_pleskanje_1.jpg

Pojdimo sedaj od barve do barve na našem preizkusu. Pri nanašanju barve na valjček le tega nikar ne potopite globoko v barvo, temveč barvo le rahlo nanesite z vrtenjem in potem z valčkom gladko drsite po steni. Pokrivnost je več kot odlična in to že pri enem samem nanosu, tako da dva nista potrebna. Z valjčkom greste po steni vedno najprej od spodaj navzgor in nato navzdol, da preprečite špricanje. Pri tem valjčka ni potrebno pregrobo pritiskati.

Primerjava pokrivnosti Jupol Trenda, Jupol Juniorja in Jupol Brillianta v različnih niansah je izjemno težka. A izkazalo se je, da za vse tri brve dejansko zadostuje en sam nanos. Prednost Jupol Brillianta (na testu oker) je tudi visoka odpornost na mokro drgnenje ter seveda številne barvne možnosti. Gre torej za barvo, ki je namenjena najzahtevnejšim uporabnikom.

Kvaliteto prekrivnosti naših barv z enim ali dvema nanosoma smo zaradi bele podlage težko ocenjevali, je pa zato bolj zgovoren vzorec v JUB Design Studio razstavnem salonu, kjer je na enem izmed številnih panojev temno modra barva prebarvana z različnimi notranjimi barvami Jupol z enim ali dvema nanosoma. Iz vzorca je razvidno, da sta beli Jupol Trend in Jupol Brilliant popolnoma prekrila modro barvo že z enim samim nanosom, pri drugih barvah pa staza to potrebna dva nanosa. Ampak pri enem ali dveh nanosih ne gre samo za prekrivanje temnih barv, ampak tudi kvalitetno prekrivanje bele. Vprašali boste zakaj? Domači mojstri že vemo. Pri enem barvanju namreč prepogosto ostanejo kakšni deli, ki ne prekrijejo spodnje barve - vzrok pa je v tem, da s mojstri dela stene ali stropa ne prebarvamo. Pri barvnih odtenkih pa je to nemogoče.

Jupol Gold (na našem preizkusu zelena) je barva, ki je tudi odporna na mokro drgnenje, namenjena pa je bolj obremenjenim notranjim stenam in stropom. Jupol Classic (na preizkusu oker) pa je klasika. Barva, ki ji zaupamo že 40 let.

In lahko, po izkušnjah na našem testu in tudi pri meni doma, mirno zaupamo vsem izdelkom v družini Jupol. In morda še vprašanje, za katero barvo bi se jaz odločil? Iskreno povedano, zagotovo bi manj kompliciral kot moja gospa, ampak, potem bi bile tudi stene bolj dolgočasne, kot so dejansko sedaj, ko imamo na stenah številne barvne nianse in barve. Od Jupol Classica do Jupol Trenda.