Najprej si morate zapomniti, da ste otrokov vzornik in da se od vas najhitreje uči. Če mu boste zapovedovali nekaj, vi pa boste počeli ravno nasprotno, bo velika verjetnost, da bo delal iste napake kot vi. Zatorej pazite na svoje navade in vedenje, prenehajte z nepotrebnim zapravljanjem ter raje začnite varčevati za svoje otroke. Ko so vaši otroci stari od pet do sedem let starosti, jih pričnite učiti enako. En privarčevan evro na dan se po tridesetih letih spremeni v 11.000 evrov, dva evra pa že v 22.000.

moneykids.jpg

Podarjanje denarja

Nehajte podarjati denar, še posebej brez dobrega razloga. To je tako, kot bi otroke učili, da je prav, če nič ne delajo, saj za to še vedno dobijo plačilo. Resnica je drugačna, zato jim jasno razložite, da denar ne pade z neba, ampak ga je treba zaslužiti z delom, trudom in idejami.

Koncept 10/10/10/70

Otroci rabijo dve desetletji ali pa še več, da se izobrazijo in naučijo samostojno živeti, zato jih je že od malega treba učiti tudi odgovornega ravnanja z denarjem. Od vsake vsote denarja, ki jo pridobijo, naj 10 odstotkov namenijo v dobrodelne namene (lahko tudi v skupno družinsko korist), 10 odstotkov naj shranijo za svojo varno prihodnost, 10 odstotkov naj spravijo za nujne primere in le 70 odstotkov naj preudarno porabijo. S tem konceptom otroka naučite, da nikoli ne zapravi vsega, kar ima.

otrok_steje_kovance.jpg

Načrt varčevanja

Otrokom pomagajte sestaviti načrt varčevanja, nato pa redno preverjajte, ali se ta res uresničuje. Naj bodo odgovorni za svoja dejanja. Prihranjen denar naj porabijo le, kadar ga zares potrebujejo. Razložite jim tudi, da denar ne predstavlja njihove osebne sreče, temveč je le sredstvo za plačevanje dobrin.

kids_and_money.jpg

Postavljanje ciljev

Postavljanje ciljev otroke nauči, kako lahko dobijo, kar želijo, brez posredovanja drugih. Kot starš lahko najbolj pomagate, če otroke priučite, da si zastavijo cilje ter delajo za rezultate. Disciplina in vztrajnost sta bistveni za njihovo prihodnost. Naučili se bodo sprejemati odločitve in biti usmerjeni proti cilju, po drugi strani pa bodo pridobili večjo samozavest in zaupanje v lastne sposobnosti.

Usmerjanje k poklicu

Pomagajte jim razviti talente ter spoznati, kaj jih zanima. V življenju je pomembno delati nekaj, kar nas osrečuje. Naj raziskujejo: več stvari kot bodo preizkusili ter ugotovili, da niso zanje, bližje bodo temu, kar si dejansko želijo početi v življenju.